Berta Sándor

Excel kezelési hiba okozott problémákat Nagy-Britanniában

Közel 16 000 brit koronavírusos személy tűnt el az adatbázisból.

Az egyik szigetországi hivatal egy elavult Excel-formátumot használt, emiatt több ezer személy túl későn tudta meg, hogy lehetséges kockázatoknak van kitéve. Michael Brodie, a brit egészségügyi hivatal (PHE) ideiglenes vezetője egy közelebbről meg nem nevezett technikai hibát tett felelőssé a dologért, amely oda vezetett, hogy 15 841 pozitív minta nem került bele a hivatalos statisztikákba. A legtöbb teszteredmény a szeptember 25. és október 2. közötti időszakból származik.

A BBC és a The Guardian kiderítette, hogy mi okozta a hibát. A hivatalnokok Excel programot és XLS formátumú fájlokat használnak. A koronavírus-tesztek eredményeit mindennap automatikusan beírták a táblázatokba, a fájlokat később megkapták a statisztikusok és más szakemberek. A gondot a XLS formátum okozta, amelyet 1987 óta alkalmaznak és csak 65 000 sor helyezhető el benne, sokkal kevesebb, mint a XSLX formátumú fájlokban. A tesztlaboratóriumok ugyanakkor CSV fájlokban továbbították a legújabb teszteredményeket és azokat nem érintik ilyen jellegű korlátozások.

Ez még önmagában nem lett volna probléma, de az egészségügyi hivatal a CSV fájlokból az adatokat ismét átmentette egy .XLS formátumú táblázatba, de azokat nem frissítette és nem vette figyelembe a 65 000 soros korlátozást sem. Jon Crowcroft, a Cambridge-i Egyetem professzora azt nyilatkozta, hogy számos ésszerűbb megoldás is lett volna és senkinek sem kellett volna XLS fájlokat használnia.

Jonathan Ashworth, az ellenzéki Munkáspárt egészségügyi szakértője közölte, hogy több ezer embernek fogalma sem volt arról, hogy koronavírusos lehet és így öntudatlanul terjeszthették a vírust. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter azt mondta, hogy ennek a hibának sosem lett volna szabad megtörténnie. Érdekesség, hogy az Excel fájlokkal kapcsolatban nem ez az első ilyen jellegű hiba. Éppen ezért brit kutatók már 1999-ben létrehozták a EuSpRIG nevű érdekcsoportot, hogy az okozott problémákat legalább a tapasztalatok megosztásával mérsékelni lehessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #2
    Minek bíznak ilyesmit hozzá nem értőkre. Ráadásul az excel figyelmezett is