Berta Sándor

Nem tesznek jót az online üzleteknek a botok

A legújabb tapasztalatok alapján a virtuális asszisztensek erősítik az emberek csaló magatartását.

A Dél-kaliforniai Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy sok felhasználó az internetes üzletkötések és vásárlások alkalmával hajlamos sokkal tisztességtelenebb módon reagál, ha a tranzakcióban egy bot is jelen van közvetítőként. Ugyanakkor, ha nincs bot közvetítő, és a kommunikáció közvetlen egy másik személlyel, akkor az adott vásárlók tisztességesebbek.

Johnathan Mell, a tanulmány készítője kiemelte, hogy néhány esetben az emberek megtévesztő módszerekhez folyamodnak csak azért, mert egy olyan mesterséges intelligenciával rendelkeznek, amely elvégzi a számukra a piszkos üzleteket. Ilyen virtuális közvetítők jelenleg számos elektronikus kereskedelmi platformon megtalálhatók, például az eBayen is. Az, hogy ha a felhasználók megtanulják a piszkos online módszereket, a valódi életben is jövedelmező lehet a számukra.

Mell és kollégái három kísérletet végeztek el annak kiderítésére, hogy az internetezők az online tárgyalások közben milyen körülmények között hajlamosak a morálisan kérdéses magatartásra. A kutatók ez utóbbiak közé sorolták többek között az agresszív viselkedést, az információk eltitkolását, a hazugságot és a szimulált érzelmeken keresztüli manipulációt.

A kísérletekben résztvevőknek vagy közvetlenül az emberekkel kellett beszélniük vagy a virtuális asszisztenseik segítségével kellett kapcsolatba lépniük velük. Kiderült, hogy a felhasználók akkor váltak leginkább megtévesztővé, amikor már volt tapasztalatuk a tárgyalásban vagy a kommunikációban egy botot alkalmaztak. Az üzleti megállapodásokkal kapcsolatos negatív élmények szintén erősítették ezt a tendenciát és ez még akkor is igaz volt, hogy az aktuális egyeztetés csupán tíz perce tartott. Látható volt, hogy egy digitális segítővel még egy tapasztalatlan kereskedő is könnyen megtévesztővé válik.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a probléma az, hogy akik ilyen módszerekhez folyamodnak az üzleti életben, de akár egy internetes apróhirdetés feladásakor, azok a virtuális segítők használata esetén később a valódi életben is hajlamosabbá válhatnak a csalásra vagy a megtévesztésre, s gátlástalanabbak lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csigafi #5
  Hogy lehet ennyit írni a semmiről és a lényegről meg csak pegzegetve. :-) Olyan mintha ezt a cikket is egy BOT fordította volna le :-)
 • tom_pika #4
  Aha, de hogyan is lehet lopni egy internetes boltból, ha botokkal csetelek? Van valami módszer, amivel ilyenkor fizetés nélkül vihetem az árut? Totál érthetetlen...
 • kvp #3
  Nehezen ertheto, de arrol van szo, hogy ha nem emberrel kell targyalni, akkor az emberek hajlamosabbak tisztesegtelenebbek lenni. Jo pelda erre amikor nem egy maganembertol, hanem egy multitol lop valaki. Kevesbe elik meg bunkent, mert nem egy szegeny maganembert karositanak meg. Az allamtol lopni pedig majdnem nepsport mindenutt. Valojaban mindket esetben a szegeny maganemberek fizetik meg a kart, de mivel eloszlik a veszteseg, ezert nem zavarja annyira az embereket.

  ps: Gyakorlati pelda: Melyik esetben valoszinubb hogy elveszi valaki a nyalokat (tetelezzuk fel, hogy kibontatlan, uj allapotu):
  a ) ha egy kisgyerek kezeben van es az elobb kaphatta
  b ) egy nem orzott bolti nyalokas allvanyon van, alatta egy 'Ne lopd el!' felirattal

  Es ha vegul sikeresen ellopja a nyalokat, akkor noveli-e ez annak valoszinuseget, hogy legkozelebb is ellop egyet?
 • YaniMan #2
  Ezt a cikket még érdemes lenne párszor átnéznie egy-két szerkesztőnek.
 • Gabbbbbbbbbbbb #1
  Szamomra nem vilagos, hogy egy ebay-es ajanlatemelo bottal mikent lehet 'targyalni' es azt, vagy a mogotte allo embert felrevezetni..