Berta Sándor

Jobban mérhető és rekonstru­álható lesz az emberi test

Egy új fejlesztés elsősorban a ruhák tervezésében lehet hasznos.

Az AMB technology nevű startup egy olyan megoldást fejlesztett ki, amely a ruhaméreteket videók segítségével állapítja meg. Anna Maria Brunnhofer, a vállalkozás alapítója kijelentette, hogy a gépeknek nincs szemük az emberi testhez, éppen ezért számos iparban nem lehet digitalizálni a termékeket. Az általuk kifejlesztett technológia viszont változtathat ezen. A gépi látáson és az adatelemzéseken alapuló szoftver egyszerű, videók létrehozására alkalmas kamerákkal készített 2D-képek segítségével tudja milliméterre pontosan megmérni és rekonstruálni az emberi testet.

A programot elsősorban a textiliparban akarják alkalmazni. A cég számos kooperációban vesz részt, többek között egy nagy nemzetközi sportszergyártóval is együttműködik, amelyik a globális termelését akarja hatékonyabbá tenni. Brunnhofer hangsúlyozta, hogy az egyes régiókban vagy kontinenseken gyakran eltérő ruhaméreteket alkalmaznak, s alig vannak megbízható adatok, azok egy része elavult. Japánban például a rendelkezésre álló információk 20 évesek és azért sem érvényesek, mert az emberek mérete már rég megváltozott. Emiatt például az egyes felsők ujjai sokkal rövidebbek a szükségesnél.

Az új fejlesztés abban segíthet, hogy lehetőség legyen felmérni az ügyfelek valódi ruhaméreteit. A folyamat történhet okostükrök, okostelefonos vagy webkamerák segítségével. Brunnhofer elmondta, hogy a kifejlesztett megoldás eszközöktől független és minden kamerával együtt tud működni. A Truesize nevű technológia készülékekbe és platformokba való integrációja során számos partnerrel kooperálnak.

A szoftver a ruhák tervezése mellett használható akár az emberi test rekonstrukciójára és valósághű digitális avatárok létrehozására is. A program várhatóan az év végére lesz elérhető és elősegítheti az emberek és a gépek együttműködését. A robotok könnyebben felismerhetik majd a felhasználókat és úgy határozhatják meg a munkafolyamataikat, hogy azok véletlenül se veszélyeztessék az embereket.

Érdekesség, hogy már 2008 áprilisában német szakemberek megalkottak egy olyan rendszert, amelynél az összes ruhapróba a számítógép képernyőjén történt és a próbababa egy avatár volt. A virtuális személy pontosan úgy nézett ki, mint a vásárló, minden adata, szélessége, magassága stb. megegyezett vele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #2
    Németországban már van egy olyan pláza ahol az ember bemegy a ruhaboltba, leveszik digitálisan a méreteit, kiválasztja a mintát a cnc gép megcsinálja a kivágást, egy lelkes emberke összevarrja és a méretezés után max két órával mehetsz az egyedi pulóverért. Egy komolyabb lépés csak hogy a textilt is akkor szövik le a te mintádban....

    Az adidasnál azt hiszem ha elmész gyárlátogatásra, és kifizeted a felárat, akkor az elején leveszik a pontos méretet géppel, és mire körbeérsz kapod a saját csukát egyedileg a te lábadhoz méretezve.
  • end3 #1
    A módszert cipőgyártók figyelmébe kellene ajánlani, (a demóképen is cipők láthatók..,) mert a kapható cipők legtöbbször köszönő viszonyban nincsenek a valóságban létező emberi lábak ergonómiájával. Miközben elvileg fogyasztói társadalom van és millió cipő figyel az üzletek polcain, aközben válogatás és próbák után, több üzletet végigjárva is, alig talál az ember 1-2 cipőt ami megfelelő a lábára. (Ráadásul abszolút átlagos férfi lábmérettel rendelkezem. Néha elgondolkodom azon, mikor érem meg végre, hogy akár 10 pár már kiválasztott, felpróbált, egyformán kényelmes, szép cipő közül se tudjam eldönteni, hogy melyiket vegyem meg. Ez olyan borzasztó, lehetetlen küldetés és teljesítmény lenne egy nagyipartól? (Úgy tűnik legtöbb cipőnél, mintha eredetileg a gyártói "kaptafákat" anno, Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki lábáról mintázták volna, és a gyártásnál a mai napig mintaként használnák is azokat.)