Berta Sándor

Akár forgató­könyvet is készít egy új szövegíró program

A fejlesztés új távlatokat nyithat a különböző technológiák együttműködésében.

A GPT-3 nevű szoftver a mesterséges intelligencián alapul. A megoldás olyan vicces Twitter-üzeneteket, filozófiai vitabeszédeket és Raymond Chandler stílusában készített forgatókönyveket tud írni, hogy megdöbbenti a szakértőket is.

A GPT-3 működési elve rendkívül egyszerű: a felhasználó beír kulcsszavakat a szövegmezőbe, amelyeket azután a megoldás kiegészít. Ugyan ez a funkció már most is létezik az okostelefonokon vagy a keresőkben, de az új rendszer esetében olyan színvonalon zajlik, amelyet a gépeknél sokáig elképzelhetetlennek tartottak. Az egyik felhasználó például egy film noir alkotáshoz kért forgatókönyvet, így a program le is írt egy jelenetet, amelyben egy kopott nyomozóiroda szerepelt lelakott bútorokkal és az elromlott redőnyt zörgette a szél.

A programot az Open AI nevű cég fejlesztette ki és a szövegértés helyett a valószínűségszámításra épít. A GPT-3 beszédmodellje statisztikai módszerekkel számítja ki, hogy melyik szó lehet a következő. A fejlesztést az innovatív módszerek mellett az elérhető dimenziók teszik különlegessé. A szakemberek 570 gigabájt szöveget használtak fel a megalkotásakor és a tesztelésekor, köztük voltak a Wikipédia anyagai, digitalizált könyvek és újságok, valamint internetes szövegek. A felhasznált iratmennyiség a Biblia 380 000-szeresének felelt meg.

Hans Uszkoreit nyelvtechnológiai szakértő, a Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI) tudományos igazgatója kijelentette, hogy az új rendszer elképesztő dolgokra képes, ugyanakkor közel sem tökéletes. A szakember rámutatott, hogy a GPT-3 csak olyan dolgokat tud ötvözni, amelyeket korábban, legalább részleteikben olvasott már és azt sem szabad elfelejteni, hogy a program nem tudja, hogy amit olvas, az pontosan mit is jelent. A fejlesztés ennek ellenére más technológiákkal együtt gondoskodhat arról, hogy például a chatbotok az eddiginél jobban megértsék a tárgyalópartnereiket vagy, hogy szoftverek képesek legyenek okosan összefoglalni a különböző dokumentumok lényegét.

A beépített generátorral és bizonyos szavakból tweetek hozhatók létre, amelyek 30-40 százaléka teljesen érthető és használható. A rendszer segítségével megváltoztatható egy szöveg stílusa és a jogi szakkifejezésektől hemzsegő anyagok átírhatók egyszerű nyelvezetűekre. Ezenkívül versek és történetek készíthetők T. S. Eliot vagy Stanislaw Lem stílusában.

Uszkoreit közölte, hogy a használt neurális hálózat százszor nagyobb a korábbiaknál, ezáltal már teljes mondatokat és bekezdéseket is figyelembe tud venni. Ez pedig a feltétele annak, hogy teljes szövegek jöhessenek létre. A GPT-3-nak azonban van egy komoly hiányossága: minél hosszabbak az általa létrehozott szövegek, annál jobban eltérhetnek az eredeti témától. A szakember szerint a szoftver olyan, mint egy koraérett gyermek, amely sokat olvasott és néhány jó mondattal el tudja kápráztatni a felnőtteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csigafi #7
  Na majd 100 év múlva már ez is olyan alap lesz mint a html :-)
 • M2 #6
  De lassan annyi megkötés és elvárás halmozódik föl a píszí vonalon, hogy ember azt már nem is tudná követni.
  Jöhetnek a gépek. Egyik oldalon.
  Másik oldalon meg végre elindulhatna már az antipíszí vonulat, ahol lehet újra niggerezni meg buzizni.
 • Tetsuo #4
  Az Oscar-díj is simán összejön majd, ha antirasszista irányultság lesz beprogramozva.
  Szerintem már egy ideje így írhatják a népszerű filmeket, mert kegyetlen [email protected]
 • Garga Pitic #3
  "Ezenkívül versek és történetek készíthetők T. S. Eliot vagy Stanislaw Lem stílusában."
  Vicces lenne elkészíttetni egy Roald Dahl stílusában írt novellát egy szövegíró szerkezetről. A címe legyen mondjuk "A szépírógép".
 • M2 #2
  Mozifilmek már sehol nincsenek a forgatókönyvek tekintetében.

  Sorozatokat kell nézni, ott vannak már az igazi kreatívok!
 • NEXUS6 #1
  Hát nagy segítség lesz ez hálivúdnak, mert elég rendesen kezdenek leűlni a filmek forgatókönyvei, talán csak a legutóbbi SW "mozifilmeket" emelném ki példának. Azt hiszem nem is kell mást. XD