Berta Sándor

Állami trójai programokat is törölni fog az F-Secure

A biztonsági cég a legújabb németországi fejleményekre reagált.

A német kormány néhány nappal ezelőtt elfogadott egy törvénytervezetet, amelynek értelmében az ország 19 szövetségi és tartományi titkosszolgálata a jövőben szabadon betörhet különböző eszközökbe, elsősorban asztali és hordozható számítógépekbe, valamint okostelefonokba és erre a célra úgynevezett állami trójai szoftvereket alkalmazhat. Az akciók célja lehet például az azonnali üzenetküldő alkalmazásokban (WhatsApp stb.) zajló üzenetváltások megszerzése.

A hírre reagálva az F-Secure jelezte, hogy a biztonsági programjai a jövőben az állami trójai szoftvereket is fel fogják ismerni. Rüdiger Trost, a cég menedzsere kiemelte, hogy nincs együttműködési kötelezettségük a német állammal és ezért nem is kooperálnak majd a helyi hatóságokkal. Trost hozzátette, hogy egyetlen alkalmazás sem kap tőlük szabad kártyát, így a német állami trójai sem. Az ő szempontjukból minden ilyen jellegű fejlesztés kártevő, amely ellen küzdeni kell és ha a programjaik felfedeznek egy ilyen terméket, azt törölni, illetve deaktiválni fogják.

Az F-Secure képviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy a német és más titkosszolgálatok megpróbálják majd a különböző készülékek és programok kiskapuit és biztonsági hiányosságait kihasználni, s minden bizonnyal követelni fogják a gyártóktól, valamint a fejlesztőktől a kiskapuk beépítését. Kérdés, hogy a piac szereplői ezekre a kérésekre, követelésekre hogyan fognak reagálni.

Trost rámutatott, hogy miután az okostelefonok immár mobil pénztárcákká is váltak az Apple Pay és a Google Pay szolgáltatásoknak köszönhetően, ezért lehetővé válhat a tranzakciók követése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!