JohnnyCage

Az első AMD 761 alaplap IDE RAID-del

A csúcsminőségű alaplapjairól híres Gigabyte ismét megrázta magát. A cég elsőként adott ki olyan alaplapot (GA-7DX), amely az AMD 761-es chipkészletére épül. A lapnak most itt a továbbfejlesztett változata, a GA-7DXR, IDE-RAID funkcióval.

Az új csúcskategóriás alaplap, amellyel a Gigabyte nyíltan a High-End szegmens vezető pozíciójára tör, rendelkezik néhány meglepő funkcióval. A lap AMD processzorok fogadására lett tervezve, a rajta található Socket A foglalatba Athlon és Duron processzorok helyezhetők.

Az alaplap támogatja a 200 és a 266MHz-es rendszersínt is, memóriából pedig a PC1600 és PC2100 szabványú DDR modulokat ismeri az alaplap. (200 illetve 266MHz DDR-SDRAM) A DDR memóriák előnye az, hogy az azonos órajelen működő hagyományos SD-RAM-ok sebességének pontosan a kétszeresére képesek.

Az új GA-7DXR alaplap memória-átviteli sebessége PC2100-as memóriákkal 2.1MB/s, ami kiszolgálja a nagyteljesítményű szerverek, munkaállomások és a csúcskategóriás asztali gépek igényeit is. Hogy a memória ne csak gyors, de sok is lehessen, a GA-7DXR maximum 4GB memóriát támogat, ami több, mint elégséges.


Az új alaplap egyik legfigyelemreméltóbb részegysége az IDE-RAID vezérlő. A RAID lehetővé teszi több merevlemez egy egységgé kombinálását. Segítségével nagyobb átviteli sebesség érhető el, és a rendszer ellenállóbbá válik a hibákkal szemben is. Az alaplapra integrált Promise 20265R RAID chip segítségével a GA-7DXR-rel probléma nélkül kihasználható az UDMA ATA-100 IDE RAID 0 (tükrözéses) és RAID 1 (szétválasztott) üzemmód is. A VT82C686B chippel együtt az alaplap összesen 8 ATA-100 egység csatlakoztatását teszi lehetővé.

Az alaplaphoz mellékelt EasyTune III szoftver Windows környezetben rendkívül barátságos és hatékony túlhajtási módszer lehet, a BIOS és a jumperek birizgálását akár el is felejtheti a felhasználó. A @BIOS szintén egy mellékelt Windows alkalmazás, amellyel a megfelelő BIOS frissítés letöltése a netről nem jelenthet majd problémát. A szoftver egyúttal frissíti is a BIOS-chip tartalmát letöltés után.

A GA-7DXR rendkívüli képességei mellett remek bővíthetőségére is büszke lehet a Gigabyte. Az alaplapon 1 AGP Pro, egy AMR és 5 PCI csatlakozó található. A tervezők a lapra integrálták a 4 csatornás Creative audió alrendszert, és az IrDA és USB portokat is. A DualBIOS, a CPU Guardian, a Hardware Monitor, a Suspend To RAM és a Keyboard/Mouse Wake-Up funkció már csak hab a tortán.

A fentieket összegezve a GA-7DXR nagyszerű alaplap szépséghibák nélkül. Illetve egy szépséghibája lesz, mégpedig az ára, ami sok felhasználó számára elérhetetlenné fogja tenni a lapot. Az, hogy ez az ár pontosan mennyi lesz, arról egyelőre még nem tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!