Berta Sándor

A Chrome eladására kényszerülhet a Google

Az egyelőre nagyon szürreálisnak tűnő lépés könnyen bekövetkezhet.

A Politico amerikai magazin szellőztette meg azokat az információkat, amelyek három olyan személytől származtak, akik részt vesznek a Google ellen az Amerikai Egyesült Államokban júniusban elindított kartellvizsgálatban. Az utóbbit az váltotta ki, hogy az Android operációs rendszer és a Chrome böngésző is a cég keresőjéhez terelik a forgalmat, így a többi szereplőnek esélye sincs az érintett piacon. Az amerikai hatóságok a webes konszern vetélytársaival egyeztetve keresik az optimális megoldást. Amennyiben bekövetkeznek a prognosztizált dolgok, akkor nagyon nehéz időszak vár az Alphabet leányvállalatára.

A három bennfentes közölte, hogy az egyik felmerült javaslat alapján az amerikai igazságügyi minisztérium és számos más állami szereplő úgy akarja korlátozni a Google hatalmát az internetes keresésben és a hirdetési piacon, hogy kényszerítik a társaságot a Chrome böngésző és a reklámüzletága bizonyos részeinek az értékesítésére.

A Chrome piaci részesedése jelenleg 70 százalék, míg a Chromium platform jelenti az alapját a Brave, a Microsoft Edge, az Opera és a Vivaldi böngészőknek, az olyan projekteknek, mint a Node.js; az Epic Games Launcher, a Spotify és a Steam klienseknek, s az olyan alkalmazásoknak, amelyek az Electron, a Qt vagy a React Native keretrendszerekre építenek. Az biztos, hogy a Chrome eladása jelentős mértékben lefékezné a Google üzletét, ugyanakkor beláthatatlan következményekkel járna például a Chrome OS-re nézve.

Felmerült még az a lehetőség is, hogy a Chrome böngészővel szerzett adatokat és azok más projektekben való felhasználását korlátoznák. Emellett a hirdetési üzletág esetében értékesíteni kellene a korábban végrehajtott tranzakciókat vagyis eladni a korábban felvásárolt vállalkozásokat. Az értesüléseket eddig sem a Google, sem az amerikai igazságügyi minisztérium nem kommentálta.

Szakértők ezenkívül arra számítanak, hogy a szaktárca akár már a héten bejelentheti egy újabb versenyhatósági vizsgálat elindítását az IT-óriás ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  A chrome motorja ingyenes, de nyilt forraskodo project. Az adathalasz resz az ami zart csak. Ha azt el kellene adniuk es emellett a reklam platformjukat is, akkor nagyjabol csak a veszteseges reszlegek maradnanak a google-nel. Ezert valoszinubb, hogy inkabb szetszervezik a ceget azonos tulajdonosu, de jogilag kulon egysegekre. Aztan szepen keresztbe licenszelnek mindent es marad minden ahogy volt, csak jogilag mar nehezen tamadhato modon es meg adot is kevesebbet kell fizetniuk.

  Max. betiltani lehetne a google termekeit (lasd tiktok), meg azzal minden mast is, ami a technologiara epul, de az nagyon nagy ongol lenne, mert szinte minden amerikai tech ceget labonlonenek vele.

  ps: Most eppen a chrome ingyenes open source valtozatan irok. Ez meg csak nem is naploz es a duckduckgo volt az alap keresoje. Par dolog nem megy csak a google fele valtozathoz kepest, pl. a DRM-es tartalmakat nem tudja megnyitni.
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  Ez nincs igy. Mindent, amit beirsz a bongeszosavba tovabbit a Google-nek, kattintott linkeket stb. Ezzel meg realisabban latjak az emberek erdeklodesi koret, igy adva meg csalogatobb reklam ajanlatokat. Egy aranybanya Google-nek, hiszen 90%+ beveteluk reklambevetel.
  Ingyenes, de zart forraskodu szoftvert el lehet adni, szamtalan pelda is volt mar erre az utobbi evekben, foleg mobilos fronton.. Igazabol a felhasznalobazis kerul ertekesitesre es utana arra auto-frissitenek a Chrome-ot, amire csak akarnak.
  ----
  Nem lesz ebbol semmi, azt lobbiznak ki maguknak, amit csak akarnak. 8-10 eve kellett volna lepni, de mar akkor sem ..
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2020.10.15. 07:52:33
 • NEOreg3 #2
  Majd első indításkor rákérdez a böngésző, hogy a user válassza ki a neki megfelelő keresőt egy randomizált listából és 90+% úgyis a google-t fogja kiválasztani...
 • kvp #1
  Egy ingyenes szoftverrol van szo. Nem lehet eladni, mert a keresesek google fele terelesen kivul csak viszi a penzt. Ha a google-nek fel kellene adnia a bongeszojet, akkor valoszinuleg csak siman abandonware lenne, leallitanak a fejleszteset vagy az nyilt forraskodu kozossegre biznak. Ezzel egyebkent az osszes konkurenst a padlora lehetne kuldeni, mert a nyilt forraskodu valtozat (a chromium) csak sokkal nagyobb megkotesekkel hasznalhato fel, tehat nem nagyon erne meg mas termekekbe beepiteni, csak ha azok is ingyenesek es nyilt forraskoduak.

  Alternativa, ha letrehoznak egy masik ceget, atteszik abba a bongeszot, egy masikba a reklam uzletagat es csak a tulajdonosi kor marad kozos. (tehat atkerulnenek a betuleves masik cegeihez) Ez ellen jelenleg az USA-ban nincs semmilyen jogi eszkoz, mert ha a kereszt tulajdonlast tiltanak, akkor az osszes befektetesi alap illegalis lenne. Aztan ha a fenti megvan, akkor kereszt licenszelesi szerzodesekkel mar befoldon is el lehetne tuntetni a teljes profitot. Errol erdemes lenne az Apple-lel konzultalniuk, nagyon jok benne.