Berta Sándor

Európának biztosítania kell a stratégiai nyersanyag-autonómiáját

A kontinens a kérdésben nem akar függeni sem Kínától, sem más államtól.

Maros Sefcovic, az Európai Unió intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa október elején jelentette be, hogy egy új nyersanyag szövetséget hoznak létre a ritkaföldfémek, elsősorban a bárium, a bizmut, a gallium, a germánium, az indium, a kobalt, a lítium és a niobium, s más fontos nyersanyagok ellátásának hosszú távú biztosítására. A cél az, hogy megakadályozzák, hogy a területen ellátási problémák merüljenek fel.

"Úgy gondolom, hogy most sokkal jobban tisztában vagyunk azzal, hogy milyen kockázatokat jelent a kritikus nyersanyagoktól való függőség. Ez a kérdés ugyanis nem csupán Európa zöld ambícióival függ össze, hanem a digitális stratégiájával is. Szinte minden jövőbeli technológiához, amelyre szükség van a kontinens zöld és digitális növekedéséhez, kellenek ezek a nyersanyagok. Az elektromos autókban és az akkumulátorokban használt lítiumból például 2030-ig a jelenlegi mennyiség 18-szorosára, míg 2050-ig a 60-szorosára lesz szükség."

"Ezek az anyagok minden ágazat számára nélkülözhetetlenek. Pontosan tudjuk azt is, hogy a 2030-as és a 2050-es klímacéljainkat a csúcstechnológiák nélkül nem érhetjük el. Európa háromszor nagyobb összeget fektet be az akkumulátorszektorba, mint Kína. Tavaly ez az összeg 60 milliárd euró volt, míg az ázsiai országban 17 milliárd euró" - hangsúlyozta a politikus.


Zimbabwei bánya, ahol lítiummal teli pegmatit ásványokat termelnek ki

Maros Sefcovic hozzátette, hogy az Európai Unió mindig is a szabad és a tisztességes kereskedelem mellett fog kiállni, de sokkal jobban előtérbe kerülnek majd a közeljövőben a stratégiai célok. Fel fogják mérni, hogy milyen kritikus nyersanyagok vannak jelen a kontinensen. Tudják például, hogy Európa viszonylag komoly lítiumtartalékkal rendelkezik. Jelenleg négy bányászati projektet készítenek elő és ha megkapják a kellő támogatást a lakosságtól és a tagállamoktól, akkor a kontinens 2025-ben már képes lesz a lítiumigénye 80 százalékát saját forrásokból biztosítani.

Számos ritkaföldfém-forrás kiaknázatlan, a kérdéssel Franciaország, Grönland, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország és Svédország is foglalkozik. A termelés mellett szintén fontos az újrahasznosítás. Amennyiben minden régi mobiltelefont sikerül begyűjteni, akkor négymillió autóakkumulátorhoz elegendő kobalt lesz. Évente körülbelül 9,9 millió tonna e-hulladék keletkezik, de ennek csupán a 30 százalékát sikerül újrahasznosítani. A kritikus nyersanyagok kinyerésének aránya viszont csak 1 százalék. Ennek oka, hogy az EU még nem rendelkezik a szükséges technológiákkal és ipari eljárásokkal. Emiatt is finanszíroznak olyan kutatásokat és innovációkat, amelyek az ilyen eljárások kifejlesztését célozzák. A Horizon 2020 programban közel egymilliárd eurót költenek nyersanyag-projektekre.

"Európa kifejleszti egy versenyképes fenntarthatóság koncepcióját. Hisszük, hogy a fenntarthatóság a közeljövőben a legfontosabb értékesítési érv lesz" - szögezte le végül az európai uniós biztos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • t_robert #12
  lítium például nem csak Kínában van, hanem dél-amerikában is jelentős készletek vannak főleg bolivia-peru-argentina. nagyjából ott van lítium, ami 10-20 millió évvel ezelőtt sekély tenger-ek helyezkedtek el, majd fokozatosan kiszáradva előbb sekély tavakká váltak majd mára kiszáradt sivatagok vagy sós mocsarak vannak a helyükön. A felső üledékes rétegben, ami tenger fenék volt van nagyobb mennyiségben a litium. Gyakorlatilag le kell gyalulni a talaj felső 2-3 méterét és abból lehet kinyerni a litium-oxidot.
 • ximix #11
  Ha Afrika valami csoda folytán öntudatra és egységre ébredt volna, akkor pisloghatnánk, mert a Mercator vetületes térképen ami az északi és déli országokat felnagyítsa nem tűnik olyan nagynak az EU-hoz képest.
  Pedig a valóságban
 • ximix #10
  Elnézést lehet több cikk volt megnyitva vagy nem tudom, de afrikára értettem,
  miszerint ha ott szeretne az EU labdába rúgni nyersanyag bányászat terén, akkor Kínával kell felvenni a versenyt.

  Kína nagyon ügyesen, nem erőszakkal, hanem bizonyos infrastruktúrák kivitelezésért cserébe kérte a bányászati jogokat.
  Mivel a kivitelezés költségét is ő álta és általában a kivitelezést is ő végezte, így saját zsebéből a saját zsebébe tette a pénzt + még jogokat is szerzett az adott országban.

  Annak idején az EU és SU is próbálkozott Afrikában, de nem voltak túl sikeresek, mert ők a kitermelésre fókuszáltak amiből csepegtettek vissza az adott országnak és néha még a politikában is keverték kását.
  Kína ezzel szemben meg infrastruktúrát fejleszt, utakat, vasutat, közműveket, gyárakat épít, amitől a lakosság jobban érzi magát cserébe bányászik egy kicsit.

 • kvp #9
  Azt a kinai nephadsereg nem hagyna. Nem tudnak az afrikai iszlanistak ugy megtamadni egy afrikai olajkutat vagy banyat, higy ne kinai munkasok haljanak meg. Europa kivonult afrikabol, az usa ott se volt, igy kina folgalta el. Csak nem eroszakkal hanem penzzel. Mar haditengereszeti bazisaik is vannak a tersegben, szoval europa ezt bebukta.
 • Jawarider #8
  Foglaljuk el Afrikát valami kamu indokkal és már meg is van oldva. Lenne minden is.
 • amaylight #7
  Na, viccen kívül: eddig a világtörténelemben 2 országnak sikerült ásványkincsekből önellátónak lenni huzamosabb időn keresztül: a Dél-Afrikai Köztársaságnak és a Szovjetuniónak. Európai nem fogja tudni ezt elérni, egyszerű geológiai okok miatt, akkor sem, ha akarná. De az akarat jelen esetben pl. újra megnyitandó, folyamatosan fejlesztendő technikával üzemelő, a kínaiaknál és dél-amerikaiaknál SOKKAL magasabb költséggel üzemelő bányák sokaságát jelentené, vagyis ez súlyos eurómilliárdokban és évtizedekben mérhető töbletterheket jelentene.

  Ez kb. megint egy jól hangzó politikai szándéknyilatkozat volt, hogy a brüsszeli léhűtők mutassák a saját fontosságukat: "Mi ezen a témán is lázasan dolgozunk, bezonyám!". Mikor elkezdenek számolni, rögtön kijön, hogy nem lesz belőle semmi. Ilyen kívánságokat én is tudok bármikor hangoztatni, kár, hogy engem nem fizetnek meg érte olyan jól, mint ezt az EU-s bürokrata semmirekellőt.
 • amaylight #6
  Spoiler: nem fogja :)
 • Sippie #5
  Pedig jó lenne ha feleszmélne a világ, hogy ideje már kínát megfékezni...
 • kvp #4
  Megneztem es Europaban ket helyen van litium nagyobb mennyisegben. A baszkoknal es a szerb-roman hatar tersegeben. Raadasul mindket helyen kozetben amibol dragabb kitermelni. Erdekes lesz ha ezekre akarnak epiteni...
 • lac coo #3
  Miért mit hioznánk kínától , szenet ?? :DDD