Minden ország saját víruskövető alkalmazást fejlesztett

Ugyan a vírus már fél éves, de az európai országok digitális téren nagyon lassan reagáltak rá.

A pandémia fokozatos, lassú lecsengése még nem mindenhol annyira jól látható, mint saját régiónkban, viszont eközben már egy esetleges második (vagy harmadik) kör megelőzésére is gondolnak az illetékesek, ezt pedig többek között az új víruskövető alkalmazások elérhetővé tételével szeretnék megvalósítani. Ennek érdekében az EU-tagállamok megállapodtak a koronavírus terjedését követő mobilalkalmazások műszaki előírásaiban, ami megkönnyíti az unión belüli utazásokat és a turizmus újjáélesztését, továbbá lehetővé teszi a névtelen felhasználók biztonságos adatcseréjét.

A jóváhagyott tagállami alkalmazások túlnyomó többsége "decentralizált", a személyes adatokat maga a telefon tárolja. A tagállami adatok közötti átjárhatóságot megteremtő műszaki előírások révén a visszakeresés külföldi felhasználók esetében is elvégezhető, anélkül, hogy különböző tagállami alkalmazásokat kellene letölteni.

A rendszerek átjárhatóságának megkönnyítésére a bizottság egy uniós szolgáltatást fog létrehozni, amely a tagállami kontaktkövető alkalmazásokból és szerverekről származó információk fogadására és továbbítására szolgál, egy kifejezetten erre a célra kialakított felületen. "Itt a nyári szünidő, fontos, hogy az európaiak képesek legyenek az alkalmazást használni akárhová utaznak is az EU-ban - nyilatkozta Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos.

Sztella Kiriákidész, a testület egészségügyért felelős biztosa felkérte az unió polgárait, hogy használják ezeket az alkalmazásokat, mivel csak elegendő felhasználó esetén lehetnek kellően hatékonyak. Ugyanakkor hozzátette, hogy e digitális eszközök bevezetésekor az adatbiztonságról, az alapvető jogokról és a magánélet védelméről sem szabad megfeledkezni.

Németország, Olaszország, Lengyelország és Lettország Bluetooth-alapú alkalmazásokat indított az Apple és az Alphabet Google technológiájának felhasználásával, amelyek rögzítik a készüléken lévő kapcsolatokat. Ezt a megoldást az EU tagállamainak többsége támogatja. A német kormány megbízásából fejlesztett kapcsolatkövető alkalmazás figyelmezteti használóját, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került az új típusú koronavírus egy igazolt hordozójával. "A Corona-Warn App nevű fejlesztés ugyan nem az első okostelefon-alkalmazás a koronavírus ellen, de biztos vagyok benne, hogy a legjobb" - mondta Helge Braun kancelláriaminiszter. "Az alkalmazás letöltése és használata "kis lépés a felhasználónak, de nagy lépés a világjárvány elleni küzdelemben" - tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, hogy az alkalmazás adatvédelmi szempontból is kifogástalan, "adattakarékos" - a felhasználóról a lehető legkevesebb információt gyűjtő - módon működik és biztonságos, használata pedig teljesen önkéntes. Az alkalmazás akkor riasztja a felhasználót, ha legalább 15 percen keresztül 2 méteres távolságon belül tartózkodott telefonjával egy olyan igazolt fertőzöttel, akinél ugyancsak volt okostelefon, rajta az alkalmazással, amelyben rögzítette, hogy pozitív eredményt mutat a koronavírus-tesztje. A riasztott felhasználó így tudhatja, hogy elkaphatta a vírust, és az értesülés arra sarkallhatja, hogy megvizsgáltassa magát. A remények szerint ez nagyban hozzájárul majd a fertőzési láncolatok megszakításához.

Az alkalmazást az első tervek szerint már áprilisban be kellett volna vezetni, de adatvédelmi kérdések körüli viták miatt elhúzódott a fejlesztés. A kormány végül szakított is viták miatt megosztottá vált fejlesztői közösséggel, és két új partnert, a Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlsztő óriáscéget bízott meg a munka irányításával. A fejlesztésben részt vett egy sor további szereplő, köztük a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI).

A német sajtóban ismertetett szakértői vélemények szerint az alkalmazás akkor lehet sikeres, ha a lakosság számottevő része, lehetőleg a többsége használja. Az ARD országos köztelevízió egy június elején készíttetett közvélemény-kutatása szerint a Németországban élők 42 százaléka hajlandó letölteni és használni egy fertőzésveszélyre figyelmeztető okostelefon-alkalmazást, 39 százalék pedig nem hajlandó erre. A választókorú népességre reprezentatív országos felmérésben megkérdezettek 16 százalékának nincs okostelefonja, a többiek nem tudtak vagy nem akartak válaszolni.

A BBC beszámolója szerint a francia változat igencsak népszerű, az emberek nem igazán aggódnak az adatok felhasználása miatt. Franciaországban június 2-án vált hivatalosan is elérhetővé a StopCovid France elnevezésű app, amely a brit változathoz hasonlóan egy erősen centralizált modellre, központi rendszerre épül, ellentétben a Google és az Apple közös megoldásával, amely még május második felében bukkant fel.

Ezzel kapcsolatban korábban már felmerültek adatkezelési aggályok, többen attól tartanak ugyanis, hogy a kormányzatok a vírus visszaszorulása után egyéb célokra használják majd fel a begyűjtött információt (ami a Google-Apple riválisnál elméletileg jóval nehezebb feladatot jelentene), viszont a jelek szerint a felhasználókat ez nem igazán érdekli, hiszen alig 24 óra alatt már több mint 600 ezer alkalommal töltötték le a szoftvert, amit az illetékesek jó startnak minősítenek.

A kormányzat elsősorban a városlakóknak ajánlja az alkalmazást, hiszen ők jóval gyakrabban veszik igénybe a tömegközlekedési eszközöket, illetve látogatnak népszerű, legtöbbször igencsak forgalmas helyszíneket. Az alapötlet mindenhol ugyanaz, az app felhasználásával gyorsan figyelmeztetést kapnánk, amennyiben egy visszaigazoltan fertőzött személy (készüléke) közelében tartózkodunk, ezzel pedig egyrészt lelassítható lenne a vírus terjedése, illetve nyomon követhető lenne annak útvonala, ami szintén komoly segítséget nyújthat a hatóságoknak.

A nagy különbség, hogy a brit és francia példát mások nem követték, így Olaszország, Svájc, valamint Lettország a rivális megoldást választotta, annak decentralizált felépítésével. Itthon a NextSense által fejlesztett Vírusradart május közepén tették elérhetővé, a kormány támogatásával, azóta néhány tízezren töltötték azt le a Play Store rendszeréből, míg az iOS-verzió csak jóval később vált elérhetővé. Az illetékesek szerint minden uniós szabálynak megfelelnek ezzel, a lényeg pedig azon van, hogy minél többen telepítsék az appot, hiszen ily módon válhat az igazán hasznossá, ami különösen egy esetleges második hullám kirobbanásával lesz fontos.

Az igazán érdekes adatokat akkor kapjuk majd meg, amikor csaknem minden ország elérhetővé teszi saját megoldását, ezek részleteit pedig egymással is összevehetjük majd, erre viszont még picit várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #3
  Ezt fejlettebb orszagokban ugy oldottak meg, hogy akinek nincs megfeleo keszuleke az kap egy allamit. Azon megy minden es csak annyi dolga van, hogy tolti rendszeresen, mindig maganal tartja es nem piszkalja, tovabba ellenorzopontokon felmutatja a kijelzon a kodot. Ennek ellenere a kombinalt gsp+gsm+wifi alapu helymeghatarozas sem mukodik megbizhatoan. 2 meteres pontossag kellene ahhoz, hogy erjen valamit, de ez jelenleg nem kivitelezheto, legfeljebb majd 100%-os (a pusztaban is) magasfrekvencias 5G lefedettseggel. Ez egyelore meg Kinaban is csak a mese kategoria. Technikailag meg nem jarunk ott, hogy ez mukodjon.

  Ha persze cella alapon kezelik, az egyszerubb es megbizhatobb, de akkor is kell mindenkinek telefon es eleg nagyszamu embert kell karantenba tenni. (gyakorlatilag egy fertozott eseten mindenkit aki azokban a cellakban volt ahol athaladt, ez meg varosban is majd egy negyzetkilometeres terulet cellankent)
 • Palinko #2
  Azért az a méteres pontosság már jó.... Csak azzal is van hogy nagyon mellélő, nekem pl mediatek procim van és elég szar vele a gps rendszer a telóban. Futáshoz használtam volna de egyrészt beizzadt a telefon és belül csapódott le az izzadtság ami nem vicces másrészt meg olyan 40-50 méteres glitcheket csinált a futás rajzába hogy a 8 éves korábbi telefonom sokkal pontosabb volt.

  Meg kíváncsi vagyok ha mindenkinek gps always only, meg nettel kéne szaladgálni ami folyamatosan küld adatokat meddig bírná 1-2 telefon... Nem igazán lenne reális a használata mert felének lemerül, másiknak nincs hálózat amannak meg ingyen kell adni a netet mert nincs is neki telóra.
 • kvp #1
  Pontos helyadatok nelkul nem igazan megbizhato, a bluetooth nem jo erre a celra, az erzekelesi tavolsag ugyanis telefongyarto, tok es hordasi hely fuggo. A gps se sokkal jobb, mert epuleten belul az sem tud 2 meteres vagy jobb pontossagot. A wifi scanner alapu pozicio rasegites (amit pl. a Google is hasznal) pedig eleg bizonytalan. A hasznalhato fertozesi adatokhoz pedig fontos, hogy legalabb a lakossag 90-95%-a hasznalja, aktiv netkapcsolattal es 7/24 es mindig nalla legyen a telefonja, meg epuleten belul is (igen a vallalati wc-n is).

  Szoval sokfele szoftvert lehet fejleszteni, de meg a kinai sem eleg megbizhato, pedig ott sokkal konnyebb ravenni mindenkit a kooperaciora. Erre jon meg ra az, hogy nincs egyseges EU-s allampolgar megfigyelo es koveto rendszer, tehat a volt tagallami hatarokon atjaro embereket sem kovetik egysegesen. Gyakorlatilag meg a haziorizetes labbilincsek sem lennenek eleg pontosak a 2 meteres korzeten belul kerules felismeresere, csak kiegeszito 2-5 meteres hatokorzetu NFC jeladok alkalmazasaval. Ilyet meg joreszt csak az aruhazi lopasgatlok tudnak, de nem mobil leolvasoval, hanem kapu meretu induktiv leolvasokkal. Sokat kell fejlodnie meg az 5-6G-nek mire a telefonok ilyen pontosan tudnak poziciot felismerni. (5G high frequency mar elvileg tudna ezt, de csak ha kozvetlenul ralat az antenna a mobil keszulekre)