Gyurkity Péter

Kész a Google-Apple víruskövető szoftver

A közös megoldás kiegészíti az eddigi eljárásokat, ezzel jobban követhető a járvány terjedése.

A Google saját hivatalos blogjában jelentette be, hogy elkészült azon mobilos szoftver első változata, amelyet az Apple munkatársaival közösen, a különböző kormányzatok munkáját segítendő fejlesztettek ki. Állításuk szerint ezzel jobban követhetővé válna a vírus terjedése, még azon személyek esetében is, akik tudtuk nélkül érintkeztek fertőzött, tüneteket nem mutató embertársaikkal.

Az elmúlt hetekben már mi is írtunk arról, hogy az Apple korábban felajánlotta segítségét, ebből pedig egyes esetekben komoly ellenkezés, illetve konfliktus alakult ki a felek között. A most elkészült közös megoldás a kézi platformot (illetve az emberi memóriát) egészíti ki, illetve helyettesíti, az ebben való részvételi szándékot mi magunk jelezhetjük az illetékeseknek, ez követően pedig a Bluetooth technológiára építve gyorsan észrevehetjük, ha olyan személy közelében tartózkodunk, akit korábban vírusfertőzés miatt regisztráltak (vagyis pozitív teszttel igazolták vissza a kórokozó jelenlétét). A készülék ugyanis a szoftverre épülő appok telepítése és a csatlakozás után véletlenszerű, gyakran változtatott kulcsok sugárzásával lép érintkezésbe a helyszínen található egyéb kütyükkel, ami a fejlesztők szerint nem vezethető vissza az adott személyre, maga a rendszer pedig decentralizált, ami további előnyt jelent.

Korábban több ország is megkísérelte a hasonló platformok (és a hozzájuk tartozó appok) kifejlesztését, ezek erőfeszítések azonban többnyire kudarccal zárultak. A két tech-óriás közreműködésével viszont garantálni tudják, hogy a készülékek megfelelő módon érzékelik egymást és cserélik ki a fontos adatokat, a szoftver ugyanis mindkét nagy mobilos platformon (iOS és Android) működik, erre támaszkodva pedig az egyes kormányzati szervek kifejleszthetik saját alkalmazásaikat, amelyeket a későbbiekben az állampolgárok már telepíthetnek saját hordozható kütyüikre. A rendszerre vonatkozó igényét eddig több amerikai állam és 22 egyéb ország jelezte, ez utóbbiak között Németország is megtalálható, míg a francia és brit illetékesek nem repesnek az örömtől, ők egyelőre tartózkodó magatartást tanúsítanak.

A háttérben futó szoftver a magyarázat szerint a pandémia lefutásával leáll, ezt követően nem használhatjuk majd azt a további követésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba161 #3
    Ez tetszik, egy vírusszoftver követi a vírusokat...
  • 74auriga #2
    Az a baj, hogy rengeteg ökör lesz, aki ezt elhiszi! De megérdemlik!
  • mumoka 2012 #1
    aki ezt leszedi az jó nagy dinnye & A háttérben futó szoftver a magyarázat szerint a pandémia lefutásával leáll, ezt követően nem használhatjuk majd azt a további követésre.
    Remélem a sok jó ember meg el hiszi ezt.