3
  • kvp
    #3
    Ezt fejlettebb orszagokban ugy oldottak meg, hogy akinek nincs megfeleo keszuleke az kap egy allamit. Azon megy minden es csak annyi dolga van, hogy tolti rendszeresen, mindig maganal tartja es nem piszkalja, tovabba ellenorzopontokon felmutatja a kijelzon a kodot. Ennek ellenere a kombinalt gsp+gsm+wifi alapu helymeghatarozas sem mukodik megbizhatoan. 2 meteres pontossag kellene ahhoz, hogy erjen valamit, de ez jelenleg nem kivitelezheto, legfeljebb majd 100%-os (a pusztaban is) magasfrekvencias 5G lefedettseggel. Ez egyelore meg Kinaban is csak a mese kategoria. Technikailag meg nem jarunk ott, hogy ez mukodjon.

    Ha persze cella alapon kezelik, az egyszerubb es megbizhatobb, de akkor is kell mindenkinek telefon es eleg nagyszamu embert kell karantenba tenni. (gyakorlatilag egy fertozott eseten mindenkit aki azokban a cellakban volt ahol athaladt, ez meg varosban is majd egy negyzetkilometeres terulet cellankent)
  • Palinko
    #2
    Azért az a méteres pontosság már jó.... Csak azzal is van hogy nagyon mellélő, nekem pl mediatek procim van és elég szar vele a gps rendszer a telóban. Futáshoz használtam volna de egyrészt beizzadt a telefon és belül csapódott le az izzadtság ami nem vicces másrészt meg olyan 40-50 méteres glitcheket csinált a futás rajzába hogy a 8 éves korábbi telefonom sokkal pontosabb volt.

    Meg kíváncsi vagyok ha mindenkinek gps always only, meg nettel kéne szaladgálni ami folyamatosan küld adatokat meddig bírná 1-2 telefon... Nem igazán lenne reális a használata mert felének lemerül, másiknak nincs hálózat amannak meg ingyen kell adni a netet mert nincs is neki telóra.
  • kvp
    #1
    Pontos helyadatok nelkul nem igazan megbizhato, a bluetooth nem jo erre a celra, az erzekelesi tavolsag ugyanis telefongyarto, tok es hordasi hely fuggo. A gps se sokkal jobb, mert epuleten belul az sem tud 2 meteres vagy jobb pontossagot. A wifi scanner alapu pozicio rasegites (amit pl. a Google is hasznal) pedig eleg bizonytalan. A hasznalhato fertozesi adatokhoz pedig fontos, hogy legalabb a lakossag 90-95%-a hasznalja, aktiv netkapcsolattal es 7/24 es mindig nalla legyen a telefonja, meg epuleten belul is (igen a vallalati wc-n is).

    Szoval sokfele szoftvert lehet fejleszteni, de meg a kinai sem eleg megbizhato, pedig ott sokkal konnyebb ravenni mindenkit a kooperaciora. Erre jon meg ra az, hogy nincs egyseges EU-s allampolgar megfigyelo es koveto rendszer, tehat a volt tagallami hatarokon atjaro embereket sem kovetik egysegesen. Gyakorlatilag meg a haziorizetes labbilincsek sem lennenek eleg pontosak a 2 meteres korzeten belul kerules felismeresere, csak kiegeszito 2-5 meteres hatokorzetu NFC jeladok alkalmazasaval. Ilyet meg joreszt csak az aruhazi lopasgatlok tudnak, de nem mobil leolvasoval, hanem kapu meretu induktiv leolvasokkal. Sokat kell fejlodnie meg az 5-6G-nek mire a telefonok ilyen pontosan tudnak poziciot felismerni. (5G high frequency mar elvileg tudna ezt, de csak ha kozvetlenul ralat az antenna a mobil keszulekre)