Gyurkity Péter

Az online bankolás lett a legnépszerűbb célpont

50 online tranzakcióból 1 származott tavaly csalóktól, akik személyes adatainkra vadásznak.

Érdekes anyagot tett közzé a Kaspersky, mégpedig a tavalyi évben elvégzett internetes tranzakciókról, az illegális manőverek arányáról, valamint a csalók által alkalmazott egyéb módszerekről. Ebből kiderül, hogy viszonylag alacsony az arányszám, viszont a bűnözők kifejezetten ezen a területen igyekeznek erősíteni.

A biztonsági cég által közzétett felmérés adatai szerint az online bankolás terén elvégzett műveletek nagyjából 2 százaléka, vagyis 50-ből 1 ilyen tranzakció származott az internetes bűnözőktől, csalóktól, miközben összesen 16 százalék volt gyanús eredetű, amely további vizsgálódást igényel. A név nélkül rögzített számok arra is rámutatnak, hogy tavaly január és december között a legnépszerűbb módszer a személyes adatok lenyúlása, pontosabban az azokhoz való hozzáférés megkísérlése volt, amelyet nemcsak kifejezetten káros szoftverrel, de a távoli elérést lehetővé tévő megoldásokkal is igyekeztek megvalósítani. Példaként említik az AnyDesk, a TeamViewer, az AirDroid és az AhMyth szoftvercsomagokat, amelyek alkalmazásával a csalók azt próbálják beadni a felhasználóknak, hogy az adott bank ügyfélszolgálatáról keresték fel őket, elsősorban adategyeztetés céljából, a valódi cél azonban a káros appok telepítésének, valamint a személyes adatok (PIN, jelszó, stb.) megszerzésének elérése.

Az online kiskereskedelem szegmensében szintén gyakran fordulnak elő csalások, ez a második kiemelten népszerű területnek számít. Itt azonban az első számú módszer kifejezetten eltérő jelleget ölt, hiszen a hamis felhasználói fiókok regisztrálása bizonyult a leggyakoribb manővernek. Az összes visszaigazolt eset 44 százalékát tették ki az ilyen trükkök, amellyel a csalók elsősorban azt érik el (vagy szeretnék elérni), hogy a forgalmazók által meghirdetett különböző akciók és kedvezmények, illetve az új vásárlóknak szánt hűségprogramok előnyeit aknázzák ki, hiszen ezzel az ilyen fiókokat viszonylag gyorsan, szintén kedvezményes áron adhatják el az érdeklődőknek. A felderítést megnehezíti, hogy az alkalmazott módszerek (botok és egyéb eszközök) nem számítanak kifejezetten káros, illegális szoftvernek, viszont az egy IP-címről származó regisztrálások nagy száma gyorsan leránthatja a leplet a csalásról.

A cég folytatja a megfigyelést, itt a jövőre nézve arra számítanak, hogy továbbra is a bankolás és a kereskedelem lesznek a kiemelt területek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!