Berta Sándor

Szuper­számítógépet épít a Microsoft

A rendszert egy startuppal közösen készíti el a konszern.

A Microsoft tavaly júliusban jelentette be, hogy egymilliárd dollárt fektet be az OpenAI nevű vállalkozásba. A lépés célja hosszú távon a mesterséges intelligencián alapuló szuperszámítógép-technológiák kifejlesztése az Azure nevű felhőplatformhoz.

Most ismertté vált, hogy a két fél közösen épít szuperszámítógépet, amely 285 000 processzormagból és 10 000 grafikus chipből áll majd, míg szerverenként 400 Gbps-os sávszélesség fog rendelkezésre állni. A szakemberek azt szeretnék, ha az új készülék alkalmas lenne a nagyobb mesterséges intelligencia modellek megtanulására azért, hogy jelentős mértékben javítani tudjon a Microsoft szoftvereinek és szolgáltatásainak meglévő mesterséges intelligencia képességein. Miközben a napjainkban elterjedt hasonló rendszerek többnyire arra van specializálva, hogy egyes feladatokat oldjanak meg, például nyelveket fordítsanak le vagy tárgyakat ismerjenek fel, addig a Microsoft megoldásai képesek lesznek arra, hogy hosszú kéziratokat elemezzenek vagy játékchateket valós időben moderáljanak.

A redmondi vállalat tájékoztatása alapján a megalkotandó szuperszámítógép az ötödik leggyorsabb lesz a világon és az úgynevezett Massive Distributed AI modellekre fog épülni, mert a kutatók abból indultak ki, hogy azok jobb teljesítmény nyújtanak, mint a korábban alkalmazott kisebb és elkülönített mesterséges intelligencia modellek.

A társaság már most is rendelkezik nagyobb mesterséges intelligencia modellekkel, amelyek neve Microsoft Turing és amelyeket elsősorban arra használ, hogy a Bing, az Office és Dynamics termékeken belül jobban megértse a természetes nyelvet. A Turing modellt a legnagyobb nyilvánosan elérhető mesterséges intelligencia beszédmodellnek tartják a világon és a jövőben nyílt forráskódú licenc alá fog tartozni. Ugyanez vonatkozik majd azokra a receptekre is, amelyekkel a Turing modellt az Azure gépi tanulási rendszerével tanítják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!