Berta Sándor

Brit szuperszámítógép-központ épül

A szigetország komoly összegeket fektet be a területen.

A University College London (UCL) azt a megbízást kapta az Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) nevű brit kutatási tanácstól, hogy építse fel a brit nemzeti szuperszámítógép-központot. Az oktatási intézmény a célra 4,5 millió fontot is kapott a szervezettől. A projekt célja, hogy az eddiginél jobban támogassa az Egyesült Királyság kutatóit azokban a programokban, amelyekben tudományos áttörést érhetnek el, például hatékonyabb akkumulátorok tervezése és a gyógyszerkészítés fejlesztése érdekében.

2016 óta a UCL által vezetett Materials and Molecular Modelling Hub (MMMH) összegyűjtötte a különböző partnereket azért, hogy úttörő kutatásokat végezzenek az új és a meglévő anyagok tulajdonságaival kapcsolatban. A kutatások célja a felületi lebomlások, például a korrózió és a kopás megértése és e folyamatok megakadályozása számos különféle anyag esetében; annak kutatása, hogy a fémek újrahasznosításában bekövetkező változások hogyan csökkenthetik a fémkitermelések által okozott környezeti károkat; valamint a napenergia előállításához szükséges anyagok következő generációjának fejlesztése.

Angelos Michaelides professzor, az MMMH vezetője rámutatott, hogy a különböző anyagok jelentik az összes modern technológia alapjait, legyen szó az energiatermelés, -tárolás és -ellátás, a szállítás, az elektronikus eszközök, a védelem és a biztonság, az egészségügy vagy a környezet területéről.

Az EPSRC hét nagy teljesítményű számítógép-központ létrehozását támogatja összesen 27 millió fonttal. A UCL ráadásul partnere az Oxfordi Egyetem által vezetett Joint Academic Data Science Endeavour – 2 (JADE 2) projektnek, amely 5,5 millió fontot kapott a kutatási tanácstól. A JADE 2 célja egy olyan központ kialakítása, amely támogatja a mesterséges intelligenciával, a gépi tanulással és a molekuláris dinamikával kapcsolatos kutatásokat, továbbá számos ágazatot, köztük a pénzügyi szolgáltatásokat, a gyártást, az energiaipart és az egészségügyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!