Berta Sándor

A HPE tulajdonába kerül a Cray

A társaság a felvásárlás után globális piacvezető lenne a nagy teljesítményű számítógépek és a mesterséges intelligencia területén.

A Hewlett Packard Enterprise (HPE) 1,3 milliárd dollárért megvásárolja a Cray nevű szuperszámítógép-gyártó vállalatot. A HPE 35 dollárt fizet minden Cray-részvényért. A két fél menedzsmentje már jóváhagyta az üzletet, amelynek ugyanakkor még zöld utat kell kapnia az illetékes hatóságoktól. A felvásárlás az év végéig zárulhat le.

Antonio Neri, a HPE elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a legsürgősebb társadalmi kihívásokkal kapcsolatos válaszok a hatalmas adatmennyiségekben vannak elrejtve. Csak ezeknek az információknak a feldolgozásával és elemzésével lehet megtalálni a válaszokat a gyógyítás, a klímaváltozás, a világűr és számos más terület kritikus kihívásaira. A Cray globális technológiavezető a szuperszámítógépek piacán és elkötelezett az innováció iránt. A két csapat és a technológiák ötvözésével lehetőség nyílik arra, hogy megvalósíthatók legyenek a következő generációs nagy teljesítményű számítógépek és a konszern hozzájárulhasson az emberek élet- és munkakörülményeinek javításához.

A HPE arra számít, hogy a nagy teljesítményű számítógépek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások piaca a tavalyi körülbelül 28 milliárd dollárról 2021-re 35 milliárd dollárra fog nőni. Ez évi 9 százalékos növekedésnek felelne meg. Az egyre összetettebb feladatok megoldása egyre komolyabb számítási teljesítményt igényel. A Cray székhelye Seattle városában van és jelenleg világszerte 1300 embert foglalkoztat. A cég a legutóbbi üzleti évében 456 millió dollár bevételt termelt, ami 16 százalékkal volt több a korábbi üzleti esztendő bevételénél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!