Berta Sándor

Emberéleteket mentenek meg a szuper­számítógépek

A területen megvalósult fejlődésnek köszönhetően sokkal pontosabban lehet előrejelezni a hurrikánokat, mint 20 évvel ezelőtt.

A szuperszámítógépek teljesítményének növekedése miatt nem csupán az előrejelzés lett pontosabb, hanem ennek köszönhetően több idő is marad az érintett régiókban élő emberek értesítésére és kimenekítésére, valamint az ingatlanjaik és ingóságaik megvédésére. Globális viszonylatban az egyik vezető meteorológiai intézetnek az Európai Közép Távú Időjárás-előrejelző Központ számít, amelynek a székhelye Nagy-Britanniában van. A centrum 1998-ban egy olyan berendezéssel rendelkezett, amelynek 116 processzormagja volt és akkor a leggyorsabb szuperszámítógépek között a 27. volt.

A mai készülék is a 27. helyen található az aktuális rangsorban, de már 126 000 processzormagja van és a teljesítménye a 20 évvel ezelőtti modellének a 20 000-szerese. Ez a teljesítménynövekedés a központ és a partnerintézetek tudósainak teljesen új lehetőségeket kínál. A létesítmény sokkal jobb adatokat tud küldeni például az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánközpontjának, amely a tengerentúlon a riasztások kiadásáért felel.

A fejlődésnek köszönhetően ma már 5 nappal előre lehet jelezni egy hurrikánt - akár 250 kilométeres távolságra is. Ez elegendő idő az érintett területeken lakók riasztására és - ha szükséges - kimentésére. Összehasonlításul: 20 évvel ezelőtt csak 2 nappal lehetett előre jelezni a hurrikánokat. Előrelépést jelent az is, hogy az adatok elemzésére szintén jobb modellek állnak rendelkezésre.


A Mitch hurrikán 5-ös erősségű forgószél volt és 1998-ban az előrejelzések alapján Észak-Amerika északkeleti részén lehetett számítani a megjelenésére. Nos, az előrejelzés pontos volt, de azt a szakemberek nem tudták, hogy a hurrikán előtte tesz majd egy kitérőt Honduras és Nicaragua irányába is. A Mitch 11 000 ember halálért lett felelős, valamint olyan károkat okozott, hogy az évtized leghalálosabb hurrikánjává minősítették. A mai eljárásokkal ezt a kitérőt előre lehetett volna látni, így az áldozatok száma sokkal alacsonyabb lehetett volna.

A Nemzeti Hurrikánközpont statisztikát vezet arról, hogy a viharok milyen mértékben tértek el a prognosztizált útvonaluktól. Az elmúlt 25 évben a hibák száma több mint a felére csökkent, de a viharok lecsapása előtt 24 órával még mindig átlagosan 160 kilométer eltérés van a valódi és a prognosztizált útvonal között, míg 3 nappal a lecsapás előtt ez a távolság még 370 kilométer. Ez rendkívül sok, hiszen Floridán belül a nyugati part (Naples) és a keleti part (Miami) közötti távolság körülbelül 200 kilométer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)