Gyurkity Péter

Új törvény kell Izraelben a megfigyeléshez

A fertőzött személyek nyomon követése viszont máshol egyszerűbb marad.

A koronavírus terjedésével, az európai helyzet fokozatos romlásával visszatérő téma volt az egyes országok kormányai által életbe léptetett intézkedések szigorósága, a fertőzött, illetve karanténba helyezett személyek nyomon követése, amit legtöbbször mobilos appokkal valósítottak meg. Izrael esetében most komoly aggályok merültek fel, miközben több nyugati ország beadta derekát.

Az izraeli legfelsőbb bíróság a Reuters közleménye szerint új törvényi szabályozás megalkotására kérte fel a parlamentet, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi jogi keretek között ez nem lehetséges. Komoly aggálynak adhat hangot annak kapcsán, hogy a kormányzat „megelőző intézkedésként” az érintettek beleegyezése nélkül követett egyes személyeket, itt ráadásul szinte semmi nem akadályozza meg az illetékeseket a gyakorlat határidő nélküli folytatásában, esetleges további kiterjesztésében, ezért április 30-án meg kell kezdeniük a munkát az új szabályozáson, amelyet néhány héten belül be is kell fejezniük. A kormány persze nem fogadta örömmel a döntést, szerintük a nyomon követés rendkívül hasznosnak bizonyult, és hozzájárult ahhoz, hogy a korlátozások egy részét már április 26-án feloldják.

Az ausztrál kormány eközben elérhetővé tette saját mobilos alkalmazását, amely hasonló nyomon követést tesz lehetővé számukra. Apró eltérés, hogy esetükben a felhasználók maguk telepíthetik az appot és egyezhetnek bele a megfigyelésbe, és bár ez szintén kiváltott bizonyos aggályokat (és némi ellenkezést), az illetékesek szerint a személyes adatokat és az aktuális tartózkodási helyet nem gyűjtik össze központi helyen, a részleteket pedig kizárólag egészségügyi szakemberek számára teszik majd hozzáférhetővé. Egyes jelentések szerint az első 5 óra alatt már 1 millió példányban töltötték le a szoftvert, a felhasználók tehát nem igazán aggódnak.

Németországban az európai javaslaton alapuló központi megoldás helyett az Apple és a Google által ajánlott decentralizált változatot alkalmaznák adatgyűjtési célokra, amihez az kellett, hogy az Apple egyenesen megtagadja saját megoldásának módosítását. Ennek révén felmérhető lenne az egyes személyek mozgása, ezzel pedig a vírus terjedési útvonala, a szükséges app megjelenéséhez azonban még néhány napra van szükség. Franciaország és az Egyesült Királyság kitart a központ rendszer mellett, legalábbis egyelőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!