Gyurkity Péter

Az USA-ban is figyelik felhasználóikat a szaúdiak

Erre utal a kikért adatok hatalmas száma, bár a cél nem teljesen egyértelmű.

A szaúdi kormány, annak egyes illetékesei, az utóbbi időben több kényes ügybe belekeveredtek, itt láthattunk példát kémkedésre, lehallgatásokra, de még gyilkosságra is. A most napvilágra került információk arra utalnak, hogy saját állampolgáraikat még az USA területén is megfigyelik, mégpedig az amerikai mobilszolgáltatók segítségével.

A Guardian tette közzé a napokban érdekes írását, amelyet egy kiszivárogtató által közzétett adatlistára alapoznak. Eszerint az amerikai mobilszolgáltatókhoz benyújtott úgynevezett PSI (Provider Subscriber Information) kérelmek a szaúdiak esetében hatalmas mennyiséget értek el, ez pedig nemcsak azt teszi lehetővé számukra, hogy saját állampolgáraik mozgását hozzávetőlegesen lekövessék, de akár azt is, hogy az adott személyeket néhány száz méteres pontossággal bemérjék. Jellemző részlet, hogy a három legnagyobb szaúd-arábiai szolgáltató csak tavaly november és idén március között összesen 2,3 millió ilyen adatkérelemmel fordult az amerikai cégekhez, ez pedig teljesen nyilvánvaló módon nem az eredeti cél, vagyis a roaminghasználattal kapcsolatos információk beszerzésére szolgált – a szándék ennél jóval összetettebb és komolyabb.

Legalább ilyen érdekes, hogy egyes személyek esetében óránként 2-13 alkalommal kértek ki adatokat, tehát őket több órán keresztül megfigyelték, legalábbis utólag, ebből pedig viszonylag pontosan lekövethető volt az illető mozgása, aktuális tartózkodási helye. Valószínűnek tűnik, hogy nagyjából állandó megfigyelésről van szó, bár az nem túl világos, hogy pontosan ki és milyen célból kérte fel erre az ottani szolgáltatókat – a legnyilvánvalóbb elkövető (megbízó) a helyi politikai vezetés, amely ezzel nemcsak az ismert ellenzékieket (a kormányzat vonalával nem egyetértő, azt nyilvánosan kritizáló), hanem a hivatalos vonaltól a jövőben esetlegesen leváló személyeket is nyomon követik, különösen akkor, amikor ezen illetők valamelyik nyugati országban tartózkodnak.

Magát a megfigyelést egyébként az úgynevezett SS7-sebezhetőség teszi lehetővé, amely évek óta ismert, ennek befoltozása azonban még mindig várat magára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Elvileg a lokacios adatokat nem adhatnak ki, legalabbis az EU-n belul csak az adott teruletileg illetekes allam, csak birosagi jovahagyassal adhatja ki oket. Mivel maga az adatok kiadasa automatizalhato, ezert igazabol erheto, hogy ha az USA ezt lehetove teszi a szaudiaknak, akkor elhetnek is vele. Gondolom az irani szolgaltatok automatizalt kerelmeit nem szolgalnak ki. (bar lehet igen) A hasznalatahoz egyebkent fontos, hogy szaudio szolgaltatohoz tartozo sim kartyanak kell lennie a keszulekben, egyebkent az automata lekeresek nem mukodnek. Na most inenntol mar inkabb a szaudiak dolga, hogy miert nem etettek meg meg a tevekkel az uralkodoikat.
  • end3 #1
    Csak hogy végre ezt is lehetővé teszi a mobilvilág! (Na meg az USA-nak a magánélet védelméhez való hozzáállása.)