Berta Sándor

Jogsértő lehet a FaceTime és az iMessage

Szabadalmi jogsértés vádjával kénytelen szembenézni az Apple.

Az AppleInsider a cikke szerint a VoIP-Pal nevű szabadalomkezelő cég keresetet nyújtott be a kaliforniai konszern ellen. A vállalat nem először cselekedett így, azonban korábbi beadványait rendre elutasították a kijelölt bíróságok. Amint látható, ez azonban nem szegte kedvét a társaságnak.

A VoIP-Pal most arra hivatkozott, hogy az Apple a FaceTime funkcióval és az iMessage programmal megsértette az egyik szabadalmát, amely a hívások továbbvezetését és bonyolítását fedi le. Az érintett szabadalom a Digifonicától származik, de miután a vállalkozást 2013-ban megvásárolta a VoIP-Pal, így a dokumentum is a tulajdonába került. A FaceTime és az iMessage által használt technológia azért sérti meg a szabadalmat, mert az alkalmazott eljárások először a felhasználók profilját azonosítják azért, hogy meghatározhassák, hogy miként lehet egy hívást vagy egy üzenetet egy második eszközre továbbítani.

A VoIP-Pal megítélése meglehetősen vitatott, gyakorlatilag szabadalmi trollcégnek számít és évtizedek óta "boldogítja" a távközlési ágazatot az összevásárolt licencportfóliója védelmében benyújtott hasonló kereseteivel. Jó példa erre, hogy a cég nemrég a WhatsAppot is bíróság elé citálta, az eljárás egyetlen célja a licencdíjak beszedése volt.

2018 októberében az e*Message Wireless Information Services Deutschland GmbH nyújtott be keresetet a braunschweigi tartományi bírósághoz, mert álláspontja alapján az általa megalkotott e*Message és az iMessage neve könnyen összekeverhető. A berlini vállalat azt szerette volna elérni, hogy ne keverjék össze az Apple szolgáltatásával és az esélyeit jelentős mértékben növelte, hogy már 2000 óta jelen van a piacon van, míg a kaliforniai konszern platformja csak 2011 óta érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!