Berta Sándor

A szélütés kockázatait is csökkentheti az Apple Watch?

Az okosóra ilyen jellegű képességeit egy új klinikai tanulmány keretében derítenék ki.

A Johnson & Johnson és az Apple közös tanulmányt készít, amelyben 65 évesnél idősebb amerikai állampolgárok vehetnek részt. A cél annak kiderítése, hogy a pitvarfibrilláció korai felismerése csökkentheti-e a szélütés (stroke) kockázatát. A tanulmány 3 éven át tart majd és a segítségével elsősorban azt akarják tisztázni, hogy a gyógyszeripari konszern most megjelentetett Heartline alkalmazása, kiegészítve az Apple Watch EKG funkciójával tud-e javítani a nyugdíjasok egészségi állapotán és a minimálisra mérsékelheti-e a szélütés kockázatát.

Az okosóra figyelmeztetései segíthetnek a felhasználóknak abban, hogy a gyakran figyelmen kívül hagyott szívritmuszavarokat időben felismerjék és ezáltal elkerülhető legyen később akár egy stroke kialakulása is. A szakemberek választ várnak arra a kérdésre is, hogy mennyire hatékony lehet egy ilyen jellegű, alkalmazás segítségével végrehajtott tanulmány, amelynél az embereknek nem kell személyesen jelen lenniük vagy bemutatkozniuk. A Johnson & Johnson úgy vélte, hogy ha ez a módszer beválik, akkor később időt és költségeket lehetne megtakarítani az ilyen tanulmányok készítésével.

A programban bármely készülék-tulajdonos részt vehet. Az egyik feltétel a Medicare nevű amerikai betegbiztosítónál lévő tagság, míg a másik, hogy a résztvevőknek betekintést kell engedniük a betegbiztosítóhoz benyújtott válaszaikba. Tavaly augusztusban az vált ismertté, hogy az Apple Watch felismerheti az időskori elbutulást (demenciát). 2019 decemberében pedig kiderült, hogy a Parkinson-kór tüneteit is felismeri majd az Apple Watch.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #3
  Biztos van olyan ember, aki szereti, ha hamar lemerülnek az eszközei, de pl. én nem tartozok közéjük.
 • M2 #2
  A naponta töltögetésnek melyik eleme okozna számodra akkora nehézséget, hogy ennyire megviseljen téged?
 • wraithLord #1
  Szerintem a szélütést az agyvérzésre szokták használni, a szívrohamra nem igazán, és most szívrohamról van szó, legalábbis a pitvarfibrilláció agyvérzést nem jelez előre...
  Bár igaz, mind a kettő infarktus, stroke, érkatasztrófa stb.

  Kár, pedig pont akartam mondani, hogy én már attól agyvérzést kapnék, hogy naponta kell töltögetni, szóval nem csökkentheti... :D