Berta Sándor

Vastagabb, de jobban szerelhető az új MacBook Air

A gyártó módosított néhány dolgot, de igazán nagy előrelépés nem történt.

Taylor Dixon, az iFixit oldal munkatársa megvizsgálta az Apple néhány nappal ezelőtt bemutatott legújabb MacBook Air laptopját, amely a társaság állítása alapján kétszer nagyobb teljesítményű, mint az elődje, míg a grafikus teljesítménye akár 80 százalékkal nagyobb is lehet. A gép központi egységei a tizedik generációs Intel Core processzorok, a képernyője 13 hüvelykes retinakijelző, míg az adattároló egy legalább 256 gigabájtos SSD, de választható akár 2 terabájtos meghajtóval is. A legfőbb újdonság a billentyűzet, amely a 16 hüvelykes kijelzővel ellátott MacBook Prónál is alkalmazott a cég.

Dixon kiemelte, hogy az új modell vastagabb az elődjénél, amely egyértelműen az új billentyűzetnek köszönhető. A korábbi változatokban alkalmazott vékony szilikon tömítőréteg hiányzik, emiatt több szennyeződés kerülhet az egyes gombok alá. Ez végzetesnek bizonyult a Butterfly mechanizmusra épülő billentyűzetek esetében, mert a gombok könnyen beragadtak és a szennyeződéseket alig lehetett eltávolítani, mert a köztes részek annyira vékonyak voltak.

A készülék belsejét viszont alaposan átdolgozta az Apple, ezáltal némileg jobban szerelhető, például könnyebben elérhető az akkumulátor. Az energiatárolót ragasztóval rögzítették (ami szerelhetőség szempontjából negatívum), de viszonylag könnyen cserélhető. Az érintőpad új kábelezése pedig szintén a könnyebb eltávolítást teszi lehetővé.

További újdonság, hogy számos alkatrész, például a hűtő, a hangszórók és a portok sokkal modulárisabban épülnek fel és könnyebben hozzájuk lehet férni. Néhány csavartól eltekintve az új eszköz egyszerűen megbontható. A beépített SSD és a RAM azonban egyáltalán nem nyerte el Dixon tetszését. Az iFixit munkatársa az újítások ellenére is 10 pontból csak 4-et adott a szerelhetőségre. Összehasonlításul: a korábbi MacBook modellek csak 3 pontot kaptak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)