Berta Sándor

500 millió dollárt is fizethet az Apple a telefonok lassítása miatt

A társaság szeretné elkerülni az ügyben egy amerikai per lefolytatását.

Február elején a francia versenyhivatal, a Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression Des Fraudes (DGCCRF) bejelentette, hogy 25 millió euró megfizetésére kötelezte az Apple-t azért, mert 2017 végén kiderült, hogy szándékosan visszafogta egyes régebbi típusok teljesítményét, hogy megelőzze a nem kívánt problémákat és erről a lépésről semmilyen formában sem tájékoztatta az érintett felhasználókat. A Hop nevű francia fogyasztóvédelmi szövetség jelezte, hogy fontolóra veszi az iPhone-vásárlóknak okozott kár miatt további kártérítési igények benyújtását a vállalat ellen.

Most kiderült, hogy a társaság inkább elkerülne egy éveken át tartó jogi eljárást az Amerikai Egyesült Államokban és kész fizetni egy bizonyos összeget az érintett vásárlóknak.

Egy kaliforniai bírósági dokumentum alapján az Apple minimum 310 millió, maximum 500 millió dollárt fizetne a felhasználóknak, ugyanakkor egy ilyen peren kívüli egyezség nem jelentené azt, hogy az óriáscég akár minimális mértékben is elismerné a bűnösségét. Az érintett ügyfelek előreláthatóan személyenként és eszközönként 25 dollárt kapnának. Korábban egy kárszakértő legfeljebb iPhone készülékenként 46 dolláros maximális kártérítést tartott elfogadhatónak.

A cég a keresetet Edward Davila kerületi bíróhoz nyújtotta be. Az érintett fogyasztókat képviselő ügyvédek tisztességesnek, észszerűnek és megfelelőnek nevezték az ajánlatot. Amennyiben a felek megkötik a megállapodást, azt még a bírónak is jóvá kell hagynia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!