Berta Sándor

Először készült 8K-videó az űrben

Egyedülálló felvételt osztott még két űrügynökség.

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) nyilvánosságra hozott egy 8K-videót, amely a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósok mindennapjait mutatja be. Ez az első 8192 x 4320 felbontású felvétel, amely az ISS-t, illetve annak belsejét mutatja meg. Az anyag elkészítéséhez szükséges kamerát még áprilisban juttatták fel a Nemzetközi Űrállomásra egy SpaceX-repülés keretében.


A videó készítésekor az ISS fedélzetén dolgozó űrhajósok a RED nevű gyártó egyik Helium 8K-kameráját alkalmazták. Ilyen készüléket használtak többek között A galaxis őrzői második része, A hobbit trilógia, valamint a Stranger Things, a Maniac és az Elveszve az űrben sorozatok készítésekor. A NASA örült annak, hogy új nagy felbontású tartalmakat oszthatott meg az űrhajósok tevékenységéről, mert az érdeklődők így közelebb kerülhetnek a Nemzetközi Űrállomáson zajló folyamatokhoz. A felhasználók ezáltal mind a laboratóriumon belül, mind az azon kívül zajló munkákba bepillantást nyerhetnek.

A 8K-anyag megjelentetése mellett Andrew Feustel és Ricky Arnold amerikai, valamint Oleg Germanovics Artyemjev orosz űrhajós munkájáról is nyilvánosságra hoztak új képeket. Érdekesség, hogy az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal 2015 júliusában jelentette meg az első 4K-felvételt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén végzett munkáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gladiator #1
    lenyugozo mit ki tudnak hozni a full hd kijelzombol