Berta Sándor

Kapacitásuk maximumán a távközlési hálózatok

A helyi kommunikációs hálózatok túlterheltek, akár drasztikus intézkedéseket is alkalmazhatnak.

A világszerte pusztító koronavírus-járvány miatt egyre jobban terjed az otthoni munkavégzés és tartalomfogyasztás. Svájcban a Swisscom közölte, hogy a hálózata nem felelt meg az elvégzett terheléses főpróbának és a mobil-, illetve a vezetékes hálózatban gyakoriak az üzemzavarok. A távközlési konszern tájékoztatása alapján ezek az infrastruktúra rendkívül nagy mértékű leterheltségének köszönhetők. Egy átlagos naphoz képest háromszor több mobiltelefon-hívást kezdeményeztek a helyi lakosok és a vezetékes hálózatban bonyolított adatforgalom is jelentős mértékben megnövekedett.

A Swisscom egyik szóvivője kijelentette, hogy vannak még tartalékaik és az otthoni munkavégzés sem terheli olyan mértékben a rendszert, mint a stream-szolgáltatások, mert a továbbított adatmennyiség sokkal kisebb. Miközben a társaság a kapacitásbővítésen dolgozik, az emberektől a mobil- és a vezetékes hálózat észszerű és felelősségteljes használatát várja el, s jelezte azt is, hogy elsőbbséget élveznek azok az üzleti partnerek, amelyek az ország ellátásában vesznek részt.

A svájci szövetségi tanács is arra szólította fel a lakosságot, hogy megfontoltan vegye igénybe a kommunikációs szolgáltatásokat és mondjon le a nagy méretű fájlok továbbításáról, valamint a nagy adatmennyiséget generáló ajánlatok használatáról. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor akár elrendelhetik például a stream-platformokhoz való hozzáférések blokkolását.

Spanyolország szintén megfontolt internetezésre szólította fel a felhasználókat, pedig a helyi digitális infrastruktúra nemzetközi összehasonlításban is az egyik legjobban kiépítettnek számít. Spanyolországban napközben a sávszélességet az otthonról dolgozók és tanulók számára biztosítják elsősorban, s elvárják, hogy az online videojátékokról, a stream-ajánlatok használatáról és a nagy méretű fájlok letöltéséről, illetve továbbításáról lemondjanak az emberek. Célszerűbb továbbá a fájlok helyett az azokra mutató hivatkozások elküldése, illetve ajánlott, hogy a felhasználók ne kezdeményezzenek videotelefon-beszélgetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cyberdog #4
  Akkor tényleg kitörne a pánik... :D
 • Zoltan1984 #3
  Fogadjunk a netes pornot nem merik korlatozni.
 • Cyberdog #2
  Annyira nemigazán. Ilyen terhelésnek még soha nem volt kitéve a rendszer. Ha jobban végig gondolod, csak az Európai Unióban 500 millióan élnek. A járvány és a karantén miatt, több száz millió ember kényszerült az otthonába, napi 24 órába. Ezen emberek többsége eddig a napból 8-10 órát dolgozott és nem otthon ült a négy falat bámulva.

  Kínában 5-600 millió ember van karanténban, szerintem Európa fele is már. Na most, ez a rengeteg ember állandóan a neten lóg folyamatosan.

  Előtte ez a sok ember azért eloszlott ha 24 órát nézzük. Most nincs ilyen eloszlás. Fenn vannak, próbálják lekötni magukat, miközben egyfolytában a híreket is bújják, vagy otthonról dolgoznak.

  Ilyesfajta terhelésre még soha nem volt példa, hogy a világ lakosságának jó része egy időben, egyszerre van a világhálón.
 • gombabácsi #1
  haha ez röhelyes, aztán mindenki a 60-120 fpsről, HDR-ről meg 8k-ról álmodozik :D