Berta Sándor

A Szilícium-völgy sem állt át egyszerűen a távmunkára

A nagy IT-cégek több ezer dolgozójuk esetében rendelték el a távmunkát, de a folyamat közel sem zökkenőmentes.

A The Washington Post mutatott rá, hogy többek között az Apple, a Facebook és a Google munkavállalói is komoly fennakadásokkal szembesültek a távmunkára való átállás során. Minden társaságnál más dolog jelentett problémát.

Az Apple munkatársainak például az okozott gondokat, hogy nem fértek hozzá a belső adatokhoz és fájlokhoz. Ennek oka, hogy az óriáscégnél nagyon szigorú szabályok vannak bizonyos információk kezelésével kapcsolatban és az előírások célja annak megakadályozása, hogy az adatokhoz illetéktelenek hozzáférjenek. A probléma csak az, hogy most az Apple alkalmazottait a rendszer ugyanúgy kezeli, mint ha külső illetéktelen személyek lennének, így, ha nem ülnek az irodájukban, akkor nincs esélyük a fájlok elérésére.

A Google esetében minden dolgozó kapott egy alapcsomagot, amely monitorokból, kábelekből és más eszközökből áll. Ugyanakkor gondot okozott a megfelelő készülékek kiszállítása, ezért sok érintett munkavállaló inkább bement az irodájába és hazavitte a szükséges rendszereket.

A Facebooknál az jelentett nehézségeket, hogy bizonyos munkákat nem lehetett otthonról végezni. Ilyen munka például a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló vagy a pornográf videók kiszűrése. E tevékenység során nem jó, ha ezeket a tartalmakat mások is látják, főleg az érintett munkatársak családtagjai és kiskorú gyermekei. A vállalat úgy reagált a helyzetre, hogy az elmúlt napokban lehetővé tette, hogy a partnercégei dolgozói a kevésbé kényes munkákat otthonról végezzék el. A Facebook egyébként ilyen jellegű vállalkozásokon keresztül 15 000 embert foglalkoztat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #3
  Indonéziában az idősek aránya igen alacsony, még jó hogy leszarja őket a többségi lakosság.
  Viszont ha valaki megteheti, hogy kissé hátrébb sorolja az üzleti érdekeket,főleg ha életekről van szó, akkor azok pont az Európai országok.
  Az indonéz kuli meg amúgy is ne pofázzon, gyártsa a Nike cipőt. :P
 • Sequoyah #2
  Hat primitivebb orszagokban ez lehet igaz, de azert nyugaton mar eljutottunk a civilizacio azon szintjere, hogy legalabb tudatosan es nyilvanvaloan nem aldozunk fel embereket a penzert.
  Es jobb ha kitalaljuk, hogy mit tegyunk ilyenkor, mert x ev mulva a kovetkezo jarvany lehet nem lesz ilyen "kegyes". Kepzeld el ugyanezt csak mondjuk 10% folotti halalozasi arannyal ami a gyerekeket sem keruli. Kozel sem pelda nelkuli az ilyen...
 • nlght #1
  Más fórumokon az emberek öntik be a saját sztorijaikat az élet minden részéből. Azt kell mondjam, hogy szerencsések vagyunk a home office lehetőségével. Rengeteg embert kirúgtak vagy fizetetlen szabira küldtek határozatlan időre EU szerte.
  Egy indonéz kommentelő szerint hülyék az európaiak hogy feláldozzák a bizniszt az idősek és gyengék védelmében.
  Kiváncsi vagyok, hogy 2-3 hónap lezárás után, amikor a EU gazdaság már ténylegesen halott állapotba kerül akkor is ugyanezt az álláspontot képviselik a kormányok. Meglátjuk.

  Azt viszont kurvára geciségnek tartanám, hogy 1-2 óriás cég akik az évek alatt sok milliárd nyereséget halmoztak fel különleges állami támogatást kapjon, miközben kis családi cégek tízezrei fognak a földbe állni a köv 2-3 hónapban.