Gyurkity Péter

A szoftver fogja vissza a hajlítható telefonokat

Nem világos ugyanis, hogy a számos eltérő kialakításra miként kell reagálnia a fejlesztőknek.

Az elmúlt egy évben végre felbukkantak az első hajlítható okostelefonok, amelyek hivatalos megjelenése több hónapot csúszott, ma már viszont több eltérő példány közül választhatunk. Az 5G mellett ez hozhatja el a megújulást a szegmensen belül, viszont erősen kérdéses, hogy ehhez meglesz-e a szükséges (és kellően adaptív) szoftveres háttér is, vagy az operációs rendszerek alkalmazkodásának lassúsága miatt elúszik a lehetőség a gyártók elől.

Ahogy említettük, telefonokból nincs hiány, itt a Samsung már második megoldását mutatta nemrég be, a Motorola a Razr révén igyekszik hódítani, miközben a szintén kínai kézben lévő TCL két helyen hajlítható telefonról, valamint egy csúsztatható kijelzővel ellátott prototípusról is lerántotta a leplet – nem beszélve a Huawei időközben módosított készülékéről, amely szintén komoly esélyesként száll versenybe. Komoly problémát (pontosabban akadályozó tényezőt jelent), hogy a kialakítás még ugyanazon családon belül is alapvetően eltérhet, amivel a gyártók többek között az eredetileg tapasztalt tartóssági gondokat igyekeznek kiküszöbölni, ez viszont oda vezet, hogy ugyanazon szoftver még a Galaxy Fold és a Galaxy Z Flip esetében is eltérő módon reagálhat a kihajtásra, vagyis a fejlesztőknek nagy fejtörést okoz majd a megfelelő élmény biztosítása.


A Z Flip az összehajthatóságon kivül semmi egyéb extrát nem tud

Ahogy arra az Engadget írása is rávilágít, a fizikai méret, a képarány, illetve a kihajtás eltérő jellege a Google számára sem jelent könnyű feladatot, ami azért kiemelkedően fontos részlet, mert jelen pillanatban ezen hajlítható eszközök kivétel nélkül Android operációs rendszerre támaszkodnak. Felmerül a kérdés, hogy maga a rendszer, illetve az egyes alkalmazások miként reagáljanak az eltérő állapotra, az esetlegesen kétszeres hajlításra (amit a TCL megoldása már lehetővé tesz), az előcsúsztatható második panel alkalmazására, illetve a jóval kisebb másodlagos (harmadlagos) panel jelenlétére. A helyzet ráadásul tovább bonyolódik, ha az egyes gyártók netán a hagyományos négyszögletű panelek helyett ettől eltérő kialakítású kijelzőkre voksolnak, itt felmerül többek között a körkörös, esetleg hatszögletű felületek alkalmazása, bár erre még nem láttunk konkrét, a kereskedelmi forgalomban is beszerezhető példát.

Mindenesetre fel van adva a lecke a Google mérnökeinek, valamint a külsős fejlesztőknek, itt hónapokra, sőt valószínűleg évekre lesz szükség ahhoz, hogy választ kapjunk a meglévő kérdésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #8
  Nem tudom te mi a fasznak pofázol nekem önmagadat hergelve...
  Az okosórám bírja 2 napig (Samsung Gear S3 Classic), mint a Galaxy S10-em, nem kell nyolcszor tölteni.

  A hajlítható telefonokról meg írtam a 4-es kommentben, hogy a Samsung Storeban a Galaxy Flippet meg két másodperc alatt letettem, mert a hajlításnál kiábrándító volt a képernyője.

  Az órának az az előnye, hogy amíg a telefon a zsebben van, megtudom nézni az időt, meg jelzi, ha hívtak, és a bluetooth fülesen fel tudom venni úgy, hogy a telefon a zsebemben marad.
  Az új Samsung okosóra 4 napig bírja...
  Utoljára szerkesztette: VolJin, 2020.03.19. 22:35:27
 • ugh #7
  ... 8* kell tolteni egy nap.
  Kossz az igy fika.
  A hajlithato (hajithato) telefonoknak meg az szab hatart, hogy egy fos koncepcio, egy deka ertelmuk sincs es mar keves a madar akire ekkora szart ra lehetne sozni 3*-os aron.
  Egy ora meretu cuccbol kiugro 5 colos erinteokijelzonek ami telefon is es birja telokent napi kozepes hasznalattal 2 napig.
  Annak volna ertelme.
  Meg kitalalni se kene csak megnezni egy par scifit.
  Ez a ketto (ora es ez a lapozos telefon) igy ahogy van viszont felesleges szemet es gyartasuk alapanyag es energiapazarlas.
  Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.03.19. 20:56:23
 • VolJin #6
  Az okosórának van funkciója. Egyrészt mutatja az időt, másrészt azt, hogy ki hív.
  Na meg lépést számlál, pulzust mér...
 • duke #5
  Akkor lenne ez meno, ha a hajtogatast szoftverbol is lehetne vezerelni, nem csak kezzel. Es akkor a telefon a legkulonfelebb alakzatot vehetne fel az aktualis hasznalatnak megfeleloen. Esetleg mozogna kuszna maszna,ugrana magatol.
  A hajtogatos telefon egyenlore olyan, mint az okosora, hogy megtudjak csinalni, de nem igazan talaljak a hasznat funkciojat.

  Utoljára szerkesztette: duke, 2020.03.18. 17:19:11
 • VolJin #4
  A Galaxy Flippet kézbe vettem a Samsung boltjában.
  Lehangoló volt a hajlításnál a képernyő kinyitott állapotban. Le is tettem 2 másodperc alatt.
 • kvp #3
  Volt belole prototipus (talan Samsung), de tul vastag lett a keret es a csavargatas tul nehezkes volt. Szoval kukaztak az otletet.

  A szoftver a cikkben azt jelenti, hogy az osszehajthatosagon kivul nincs olyan tudasuk ami miatt megerne. Dragak, erzekenyek es ugyan azt tudjak mint egy sima telefon.
 • gombabácsi #2
  én nagyon depressziós vagyok mert még nem kapható a csavarható telefon :(
 • Merwenus #1
  Ja, tuti nem az ára...