Gyurkity Péter

Csúsztatható kijelzővel újít a TCL

Újabb csavarral folytatódik a hajlítható készülékek története, de a gondok is sokasodnak.

A tavalyi évben, illetve az idei év elején már több hajlítható okostelefont megismerhettünk, bár a jelek szerint ezek még nem igazán állnak készen a mindennapok kihívásaira, a tartósság tekintetében ugyanis még messze vagyunk az ideális helyzettől. A TCL most egy kifejezetten érdekes megoldással lep meg bennünket, miközben a Samsung már saját kijelzőjét is értékesítené.

A kínai gyártó nemrég jelezte, hogy felhagynak a BlackBerry-márka alkalmazásával, ezt követően tehát (legalábbis az ő jóvoltukból) nem jelenik meg több ilyen készülék. Külsős forrás viszont eközben arról számolt be, hogy már gőzerővel dolgoznak egy új típuson, amely nem hajlítható, hanem kicsúsztatható második kijelzővel hozna magával újítást, ezzel kerülve meg az élettartammal kapcsolatos technikai kihívásokat és gyakorlati gondokat. A renderképekből egyelőre nem derül ki, hogy merre lehet a készülék gyenge pontja, illetve miként fog majd az szerepelni a hétköznapokban, viszont az mindenképpen üdvözlendő, hogy próbálkozásokból nincs hiány – a bemutatkozás jó eséllyel néhány hónapon belül esedékes, ezt azonban megelőzik majd a „hagyományos” hajlítható változatok, amelyek az MWC törlése miatt a cég saját rendezvényein mutatkoznak majd be.

A hajlíthatók kálváriája viszont folytatódik, február második felében ugyanis az eddig viszonylag jól szereplő Moto Razr típusról derült ki, hogy a többiekéhez hasonló gondokkal küszködik. Az Input egyike munkatársa mindössze egy hét (és nem túl intenzív) használat után figyelt fel arra, hogy a kijelző felső rétege egyszerűen elvált a panel többi részétől, emiatt pedig egy méretes buborék alakult ki a hajlítás sávjában, ezt követően pedig maga a kijelző sem operált megfelelő módon, ami azt vetíti előre, hogy a Motorola az első körben szintén nem tudott megbirkózni a problémával – mindezt ráadásul úgy, hogy a telefont a beszerzést követően alig-alig használták.

A Samsung a maga részéről nagyjából-egészében már kezelte az első körben megfigyelt gondokat, végleges megoldás viszont itt sem áll rendelkezésre, emiatt részletes instrukciókkal kell ellátni a felhasználókat, hogy megelőzzék a hasonló tüneteket. A cég, amely a napokban mutatta be a Galaxy Z Flip típust, most azt jelentette be, hogy megkezdik ugyanazon ultra-thin-glass (UTG) hajlítható kijelzők értékesítését, bár azt még nem közölték, hogy mennyien érdeklőnek a megoldás iránt. Tekintettel arra, hogy riválisok nem nagyon akadnak, ezzel valószínűleg nem lesz gondjuk, viszont a tartósság biztosítása továbbra is kiemelt szempont lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!