Berta Sándor

Környezet­védelmi rémálom az újra népszerű bakelitlemez

A trend komoly negatív következményekkel jár.

A bakelitlemezeket először a CD-k, majd a DVD-k, végül a digitális zenei formátumok szorították a háttérbe. De a zenei piac az elmúlt években jelentősen megváltozott és ismét előtérbe került a természetes hangzás , a bakelitlemezek hallgatása, ennek köszönhetően pedig ezek a hanghordozók a reneszánszukat élik. Bizonyos régiókban ma már több pénzt adnak ki a felhasználók bakelitlemezek, mint CD-k megvásárlására. Nagy-Britanniában az eladások több mint tíz éve folyamatosan nőnek, míg az Amerikai Egyesült Államokban annyi bakelitlemezt adnak el, mint CD-t.

A hanghordozók újból népszerűvé válása ugyanakkor nem várt következményekkel járt, amint arra Decomposed című könyvében Kyle Devine, az Oslói Egyetem Zenetudományi Intézetének kutatásvezetője rámutatott. A szakember kifejtette, hogy a zenei stream-szolgáltatások nem csökkentették a lemezkiadás szénlábnyomát, ellenkezőleg: a kétszeresére növelték azt.

Napjainkban a bakelitlemezek készítéséhez műanyag pelleteket használnak. A gyártósorok Thaiföldön vannak, a legnagyobb üzem Bangkokban működik, ahonnan hajókon juttatják el az anyagot az USA-ba. Az alkalmazott műanyag rákkeltő. Ezt támasztja alá, hogy az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) közösen már az 1970-es évek végén fellépett az egyik legnagyobb gyártó ellen, mert az mérgező anyagokat engedett a levegőbe és a szennyvíz kezelésével kapcsolatban is hiányosságok voltak. Ehhez jött még, hogy a műanyag nem bomlik le megfelelően.

Devine úgy vélte, hogy a megoldást az jelenthetné, ha a bakelitlemezeket újrahasznosított műanyagból készítenék. Az ehhez szükséges eljárások már régóta ismertek. Hollandiában számos cég dolgozik azon, hogy megvalósítsa a "zöld" hanghordozókat, de az egyelőre kérdéses, hogy a munkájuknak mikor lesz eredménye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #16
  XD Bakter, pár hónapja hülyeségből egy-két helyre beírtam, hogy mindenből lehet statisztikát csinálni, és aztán ezzel ki lehet mutatni pl. a zenekiadványok és a globális felmelegedés korrelációját is.

  Jézus, soha nem gondoltam volna, hogy vannak akik ezzel komolyan foglalkoznak. Szerintem megveszem én is ezt a könyvet! :D
 • gosub #15
  Hát ez egy nagy hülyeség, ahogy kvp is írja. Bakelitből soha sem készítettek hanglemezt, gazdaságilag, technikailag talán nem is nagyon érné meg. A Bakelit térhálós anyag a polivinilklorid pedig hosszú molekulaláncú, a térhálós szerkezet túl erős lenne erre a célra, préselés esetén nagyon bonyolult lenne a hanglemez előállítása és kérdéses, hogy mennyire finom szerkezetűre alakítható. Valszeg a hangszedő tűk is hamarabb tönkremennének.
 • kvp #14
  Nem bakelitbol, hanem shellakkbol. Nem tul tartos anyag, de legalabb bio.

  A vinil lemezeket vinilbol keszitik es a ketto kozott volt egy idoszak amikor gumibol is keszultek. A szovjetek meg egesz sokaig gyartottak ilyen lemezeket, kiskoromban volt par es meg szoltak.

  Szoval a legtobb lemezt valamilyen vinilbol keszitik. Tipikusan az uv allo fekete lefolyo- es ontozocsovek anyagabol csak sokkal kevesebb lagyitoval.

  Az eloallitas tomeggyartasnal preseles, kisszerianal vagas, de a vagott lemez gyorsabban kopik es nincs ket egyforma minosegu.
 • barret #13
  Az első normálisabb fonográf hanglemezek bizony bakelitből készültek! Innen a bakelit lemez elnevezés.
 • Montar #12
  Jujj... van ám fogalom zavar. Akkor tegyünk rendet. Azokat a bizonyos, fekete hanghordozó korongokat PVC-ből készítik. A "bakelit" egy pontatlan megnevezés, de nem tehetünk róla, egyszerűen így maradt meg a köznyelvben. Olyan anyag, hogy termoplaszt, olyan tulajdonképpen nincs, mert az egy gyűjtőfogalom, amelyet sokféle műanyagra használunk. Hőre lágyuló műanyagok körét értjük alatta, a PVC is oda tartozik. A lemez gyártása préseléssel történik! Vágást hagyjuk már...
 • gosub #11
  Igen, ezzel teljesen tisztában vagyok, van egy halom hanglemezem és gyermekkoromban a nem túl értékes darabokat hővel hajlítgattuk. De a cikkíró következetesen Bakelitet ír, pedig annak semmi köze a PVC hanglemezhez. Az SG.HU elvileg tudományos oldal! Ilyenkor viszont tiszta velvet/dívány/blikk és hasonló bulvár színvonal.
 • _svd_ #10
  A mai bakelit lemezeket már nem PVC-ből készítik. Termoplasztot használnak hozzá.
 • _svd_ #9
  "A Bakelit egy nagyon jó és tulajdonképpen környezetbarát műanyag! Bakelit az a karbamidgyanta, etilalkoholban oldódik és biológiailag teljesen lebomlik, nem szennyezi a környezetet."
  A bakelit lehet.
  Az elmúlt évszázad 30-as éveinek végétől PVC-ből kezdték el gyártani a lemezeket. Ezért hívják sok országba vinyl lemezeknek. Ma egyszerű hőre lágyuló műanyagból préselik a lemezeket. Illetve sokszor nem préselik, egyszerűen vágják a lemezeket.
 • NEXUS6 #8
  Nem tudom mit tökölünk itt!? Tilcsuk be a zenét és kész! XD
 • gosub #7
  A Bakelit egy nagyon jó és tulajdonképpen környezetbarát műanyag! Bakelit az a karbamidgyanta, etilalkoholban oldódik és biológiailag teljesen lebomlik, nem szennyezi a környezetet. Mi a problémája a tudományos cikkírónak/szerzőnek a Bakelittel?
  Faforgáccsal összekeverve a Bakelitet mint hőre kötő anyag hőprésben raklapokat készítenek belőle, amit utánna újrahasznosítva bezúzva még talajmegtartó szerként is lehet használni.