16
 • NEXUS6
  #16
  XD Bakter, pár hónapja hülyeségből egy-két helyre beírtam, hogy mindenből lehet statisztikát csinálni, és aztán ezzel ki lehet mutatni pl. a zenekiadványok és a globális felmelegedés korrelációját is.

  Jézus, soha nem gondoltam volna, hogy vannak akik ezzel komolyan foglalkoznak. Szerintem megveszem én is ezt a könyvet! :D
 • gosub
  #15
  Hát ez egy nagy hülyeség, ahogy kvp is írja. Bakelitből soha sem készítettek hanglemezt, gazdaságilag, technikailag talán nem is nagyon érné meg. A Bakelit térhálós anyag a polivinilklorid pedig hosszú molekulaláncú, a térhálós szerkezet túl erős lenne erre a célra, préselés esetén nagyon bonyolult lenne a hanglemez előállítása és kérdéses, hogy mennyire finom szerkezetűre alakítható. Valszeg a hangszedő tűk is hamarabb tönkremennének.
 • kvp
  #14
  Nem bakelitbol, hanem shellakkbol. Nem tul tartos anyag, de legalabb bio.

  A vinil lemezeket vinilbol keszitik es a ketto kozott volt egy idoszak amikor gumibol is keszultek. A szovjetek meg egesz sokaig gyartottak ilyen lemezeket, kiskoromban volt par es meg szoltak.

  Szoval a legtobb lemezt valamilyen vinilbol keszitik. Tipikusan az uv allo fekete lefolyo- es ontozocsovek anyagabol csak sokkal kevesebb lagyitoval.

  Az eloallitas tomeggyartasnal preseles, kisszerianal vagas, de a vagott lemez gyorsabban kopik es nincs ket egyforma minosegu.
 • barret
  #13
  Az első normálisabb fonográf hanglemezek bizony bakelitből készültek! Innen a bakelit lemez elnevezés.
 • Montar
  #12
  Jujj... van ám fogalom zavar. Akkor tegyünk rendet. Azokat a bizonyos, fekete hanghordozó korongokat PVC-ből készítik. A "bakelit" egy pontatlan megnevezés, de nem tehetünk róla, egyszerűen így maradt meg a köznyelvben. Olyan anyag, hogy termoplaszt, olyan tulajdonképpen nincs, mert az egy gyűjtőfogalom, amelyet sokféle műanyagra használunk. Hőre lágyuló műanyagok körét értjük alatta, a PVC is oda tartozik. A lemez gyártása préseléssel történik! Vágást hagyjuk már...
 • gosub
  #11
  Igen, ezzel teljesen tisztában vagyok, van egy halom hanglemezem és gyermekkoromban a nem túl értékes darabokat hővel hajlítgattuk. De a cikkíró következetesen Bakelitet ír, pedig annak semmi köze a PVC hanglemezhez. Az SG.HU elvileg tudományos oldal! Ilyenkor viszont tiszta velvet/dívány/blikk és hasonló bulvár színvonal.
 • _svd_
  #10
  A mai bakelit lemezeket már nem PVC-ből készítik. Termoplasztot használnak hozzá.
 • _svd_
  #9
  "A Bakelit egy nagyon jó és tulajdonképpen környezetbarát műanyag! Bakelit az a karbamidgyanta, etilalkoholban oldódik és biológiailag teljesen lebomlik, nem szennyezi a környezetet."
  A bakelit lehet.
  Az elmúlt évszázad 30-as éveinek végétől PVC-ből kezdték el gyártani a lemezeket. Ezért hívják sok országba vinyl lemezeknek. Ma egyszerű hőre lágyuló műanyagból préselik a lemezeket. Illetve sokszor nem préselik, egyszerűen vágják a lemezeket.
 • NEXUS6
  #8
  Nem tudom mit tökölünk itt!? Tilcsuk be a zenét és kész! XD
 • gosub
  #7
  A Bakelit egy nagyon jó és tulajdonképpen környezetbarát műanyag! Bakelit az a karbamidgyanta, etilalkoholban oldódik és biológiailag teljesen lebomlik, nem szennyezi a környezetet. Mi a problémája a tudományos cikkírónak/szerzőnek a Bakelittel?
  Faforgáccsal összekeverve a Bakelitet mint hőre kötő anyag hőprésben raklapokat készítenek belőle, amit utánna újrahasznosítva bezúzva még talajmegtartó szerként is lehet használni.
 • gombabácsi
  #6
  elképzelem, hogy pár évtized és minden hír ilyen üres locsogás lesz...
 • VolJin
  #5
  Szerintem ez már beteges.
 • kvp
  #4
  A vinil lemezek eladasa es ennek kornyezetterhelese toredeke az online szolgaltatasok terhelesenek, meg a lejatszo eszkozok terhelese nelkul is. Raadasul a vinil nehezen bomlik le. Pont ez a lenyege, evszazadokig megorzi az adatokat. A lebomlo ujrahasznositott hordozok pont azt vennek el amiert a formatum nepszeru, a hosszutavu adatmegorzest.

  ps: A vinil (lasd pvc) gyartasa tenyleg kornyezetszennyezo, de szinte biztos, hogy tobb muanyag lefolyocsovet gyartanak mint hanglemezt. Nem jo vegen nezik a tablazatokat.
 • end3
  #3
  Ha az emberek nagy többsége nem szaladgálna keresztül-kasul a Föld nevű bolygón, otthon maradnának, nyugodtan hallgathatnák a bakelitjeiket cserébe. Kisebb lenne a kár amit ezzel okoznának, mint a Földrészek közötti jövés-menéssel. Amilyen hobby ma a világban, otthonodban "leültet" az jó a bolygónak, így az emberiségnek is. (A baj azokkal van amelyek "menet"-közben is gyakorolhatók.)
 • Celeborn
  #2
  Elolvastad a cikket?
 • Caro
  #1
  Nekem valahogy nehéz elképzelnem, hogy ezek környezeti hatása bármilyen szinten kimutatható lenne a többi műanyag szeméthegyhez képest.