Berta Sándor

Az elalvásban is a mesterséges intelligencia segíthet

Egy startup személyre szabott altató dallamokat generál a felhasználóknak.

Az Endel nevű társaság arra épít, hogy a zene befolyásolja az érzelmeinket. A cég által kifejlesztett alkalmazás a mesterséges intelligencia segítségével készít olyan különleges hangokat és dallamokat, amelyek az egyén szívritmusához és az időjáráshoz illenek.

Az Endel munkatársai azt szeretnék elérni, hogy a megoldásukkal csökkenteni lehessen a stresszt és az emberek jobban tudjanak aludni. A megalkotott szoftver mindig más hangokat hoz létre és azok minden egyes személy esetében egyediek, lévén a folyamatban a mesterséges intelligencia a személyes, például a tartózkodási hellyel, az időjárással, a helyi idővel és a szívritmussal kapcsolatos adatokat használja fel. Az információkat a program az okostelefonok, a táblagépek és az okosórák szenzoradataiból gyűjti össze. Az alkalmazás ezután létrehozza azt a végtelen melódiának tűnő audiokörnyezetet, amelynek ritmusa az adott felhasználó lépéseinek és szívritmusainak felel meg. A zenét csak négy kiválasztott üzemmóddal lehet befolyásolni, azok neve Relax, Focus, On-The-Go és Sleep.

A tavaly alapított vállalkozás alapvető koncepciója sikeres és ezt támasztja alá az is, hogy a Warner zenei kiadó tavasszal szerződést kötött az Endellel. A megállapodásnak köszönhetően 20 olyan zenei album jelent meg a nagy zenei stream-szolgáltatások (Spotify, Apple Music stb.) kínálatában, amelyeket a mesterséges intelligencia alkotott meg. A vállalat néhány héttel ezelőtt csatornát indított a Twitch platformon, ahol a mesterséges intelligencia valós időben hozza létre a játékosok számára az elalvást segítő dallamokat.

Az All Nippon Airways (ANA) japán légitársaság az utazási kényelem növelése céljából a nyáron integrálta a repülőgépei fedélzeti szórakoztató rendszerébe az Endel fejlesztését. Továbbá az Alexához is elérhető egy funkció, amely a mesterséges intelligencia által generált zenét játssza le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Megszámolja helyettem a bárányokat, vagy mi? :D