Berta Sándor

Nem lesz valuta­kosárhoz kötve a Libra

A kriptovalutával kapcsolatban egyre több olyan hír lát napvilágot, amely a befektetők számára nem ad okot a bizakodásra.

A Finance FWD magazin értesülései alapján - a projekt egyik fő támogatójának számító Vodafone távozása után - újabb akadályozó tényezők merülhetnek fel a Librával kapcsolatban, ugyanis továbbra sem lehet tudni semmi konkrétumot az az által használt valutakosárról és annak összetételéről. Éppen ezért tűnik egyre valószínűbbnek, hogy a virtuális fizetőeszköz esetleg nem is fog rendelkezni valutakosárral - utóbbiról tavaly szeptemberben sem volt döntés. A valutakosár mutatja, hogy a fizetőeszköz árfolyama mely valuták árfolyamához kötődik. A kiszivárgott információk alapján a Libra 50 százalékban az amerikai dollár, 18 százalékban az euró, 14 százalékban a jen, 11 százalékban az angol font és 7 százalékban a szingapúri dollár árfolyamához lesz rögzítve, a jüanéhoz viszont egyáltalán nem.

Most a Finance FWD azt írta, hogy a digitális pénzt kizárólag egy valutához kötik majd, így elvileg számos Libra-deviza jöhet létre. Az online magazin rámutatott, hogy több egymástól független forrás szerint a Facebook illetékesei a tervet már bemutattak brüsszeli és berlini politikai döntéshozóknak. A Libra Szövetség egyik szóvivője viszont nem akarta kommentálni a hírt. Amennyiben a lépés megvalósul, akkor azzal a Facebook egy gesztust tesz a bírálói felé. David Marcus, a társaság illetékes alelnöke és a Libra program vezetője már a davosi Világgazdasági Fórumon a lehetséges változtatásokról beszélt.

Stefan Berger, a CDU európai uniós képviselője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a valutakosárról való lemondás gyengíti a projektet, hiszen korábban a Librát globális valutaként mutatták be. A valutakosár lehetséges feldarabolása viszont csak kozmetikázna a dolgokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #2
    Az a bányászás is mekkora baromság volt, szerencsére annak már vége. Most már tényleg csak az illegális tranzakciókra használjál a kriptapénzeket.
  • Palinko #1
    Ez így már lófasz, emberek se nem bányászhatják, kötve van valutához szóval az határozza meg az értékét, kb mintha csináltak volna egy pont rendszert mint eddig is bármelyik oldal azt csak kriptovalutának hívják mert az most buzzword. Fasznak sincs erre szüksége csak a facebook be akar zsebelni pár százalékot az utalásoknál ne a paypalhoz menjen vagy másik céghez, ennyiről van szó.