Berta Sándor

Ne keressünk rá betegségünkre, csak baj lehet belőle

Már egy rövid ideig tartó internetes kutatás is erősítheti a komoly megbetegedéstől való félelmeket.

Hadd kezdjem egy személyes tapasztalattal: pár hónapja találtam egy kis fekete pöttyöt a lábamon, amit nem sikerült sehogy sem lemosnom. Egyértelműen a böröm lett fekete egy pár milliméteres helyen, amire rákeresve megállapítottam, hogy egyértelműen bőrrákról van szó. A folt körvonalai élesek voltak, az határozottan elütött a környező bőr színétől, és hirtelen jelent meg - ezek a jellemzői a legsúlyosabb, leggyorsabban áttéteket képző bőrráknak. A túlélés csak néhány hónap, és az egyetlen esély a gyors műtét, amelynek során több centiméter mélyen kivágják az elváltozást. Hosszas telefonálás után sikerült egy hétnél rövidebb idő alatt orvoshoz jutnom, és a bőrgyógyász megdicsért a gyors megjelenés miatt. Műszeres vizsgálattal megállapította, hogy egy tipikus vérömlenyről van szó, tankönyvi eset, és habár valóban ijesztő lehet egy nem hozzáértő számára, egy-két hét alatt magától felszívódik, az égvilágon semmit nem kell csinálni vele.

Persze nem én vagyok az egyedüli ilyen: a Kölni Egyetem Klinikai Pszichológiai és Pszichoterápiás Tanszékének munkacsoportja érdekes tapasztalatokra tett szert azzal kapcsolatban, hogy sok felhasználó alkalmazza a Google keresőjét a különböző betegségtünetek megismerésére. A Dr. Alexander Gerlach professzor, a tanszék munkatársa által vezetett munkacsoport az aktuális tanulmányában megállapította, hogy a Doktor Google nevű jelenség nagyon is valós. A háttérben az áll, hogy sokan használják a webes konszern keresőjét a különböző betegségtünetek megismerésére és nem is sejtik, hogy ez milyen negatív hatással lehet a lelkükre.

A tudósok 23 éves átlagéletkorú fiatal felnőtteket arra kértek, hogy 5 percen át a Google szolgáltatásával keressenek rá a személyes betegségtüneteikre. Annak ellenére, hogy ebben a korban még viszonylag kicsi a valószínűsége bármilyen komolyabb betegség kialakulásának, a résztvevők az online keresés után közvetlenül arról számoltak be, hogy sokkal jobban aggódtak az egészségük és a lehetséges tüneteik miatt. Ráadásul ez a dolog felerősítette ezeket az érzéseket, ha az illető az internetes kutatás előtt is aggódó volt. A rossz közérzet és hangulat már akkor is megfigyelhető volt, ha az illető csak általános egészségügyi tájékoztató honlapokra került.

Gerlach professzor és a kollégái a Kölni Egyetem 2018-ban alapított különleges ambulanciáján dolgoznak, ahol a szakemberek elsősorban a betegségektől való félelmet kutatják és próbálnak erre a jelenségre megoldást találni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #7
    Ehhez azért valamennyire hipochondernek, látens hipchondernek is kell lenni, tehát affinitást kell tanúsítani a hipchonderségre... Vagy hadilábon kell állni az általános iskolában, gimnáziumban felszedett "józan paraszti ésszel". :D

    Pl. én is szoktam keresgélni bizonyos tünetekre, hogy mi lehet az oka, de amikor megtalálom, hogy akár rák is lehet, akkor lefáradok, és nagy ívben leszarom az egészet. :D
    A legegyszerűbb magyarázat a leggyakoribb. A legegyszerűbb magyarázat pedig nem halálos. A rák pedig sohasem a legegyszerűbb magyarázat.
  • Attilawap #4
    Már velem is történt hasonló eset: Ősszel érdekes foltok jelentek meg a vállaimon, amire nem emlékszem, hogy mikor kerültek oda. Erre elmegyek a háziorvosomhoz. Az meg meg sem vizsgált, pedig említettem neki, hogy nem kizárt, hogy melanóma (bőrrák), mert úgy dereng, mintha egy nyári napozás után jelentek volna meg a foltok (nem emlékszem pontosan), erre azt tanácsolta, hogy menjek el bőrgyógyászhoz, beutaló sem kell. Bőrgyógyásznál: Mutatom a foltokat, a bőrgyógyász kb. 1m-ről megállapította, hogy azok a foltok szeplők. De meg sem vizsgálta a más testrészeken levő anyajegyeimet, foltokat, pedig az elvárható lenne, ha már egyszer orvoshoz megy az ember, hogy akkor már ne csak amiatt vizsgálják ki az embert, ami miatt elment, hanem akkor már mindent nézzenek meg. Az ember nem poénból megy el orvoshoz, vagy azért, mert időmilliomosnak hiszik, hanem azért, mert komolyan aggódik a saját egészsége miatt. Sajnos ilyen Magyarországon az egészségügy. (Hozzáteszem ingyenes TB-s vizsgálaton voltam)
    Utoljára szerkesztette: Attilawap, 2020.02.21. 11:59:41
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Ezzel nagyjából én is egyetértek, viszont nagyon irritáló, hogy vírusos tüneteknek (izomfájdalom+torokgyulladás pl.)mindig csak egy gyorsan felírt antibiotikum a vége és szinte sosincs laborvizsgálat. Megértem, hogy az drága és nem éri meg yada yada, viszont így sok esetben nincs értelme orvossal szórakozni, váróban fertőzni és fertőződni.
  • Tetsuo #1
    Ki gondolná ezt is? Bármire ha rákeresel, extremitások ömlenek a képedbe, mert kattintásvadász, ingerküszöbfeletti f*shalmaz (pornó, mémek, celebek stb.) az internet nagyrésze.