Berta Sándor

Egészségügyi adatokhoz fér hozzá a Google

A webes konszern egy kooperációnak köszönhetően jutott az információkhoz.

A The Wall Street Journal írta meg, hogy a Google az Ascension nevű katolikus egészségügyi szervezettel működik együtt tavaly óta és ezáltal 21 szövetségi államban több millió amerikai állampolgár egészségügyi adatait szerezhette meg. A fájlokhoz az óriáscég legalább 150 munkatársa férhetett hozzá. Az információk átadásáról az érintett betegek és az orvosok semmit sem tudtak. A Google az információkkal a mesterséges intelligencia területén folytatott fejlesztéseit akarja előmozdítani. Az Ascension az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb egészségügyi rendszerét működteti és nemrég kötött szerződést a társasággal, amely az új partnerét az eddigi legnagyobb felhőkörnyezeti ügyfelének nevezte.

A Nightingale projekt keretében a két fél mesterséges intelligencia és gépi tanulási alkalmazásokat vizsgál meg, hogy növelni tudja a klinikai hatékonyságot és a betegbiztonságot. A kooperációnak köszönhetően a Google annyit adathoz jutott, amely nagyon hasznosak lehetnek a mesterséges intelligencia rendszerei fejlesztésében. Az információk között voltak laboreredmények, orvosi diagnózisok és a kórházi tartózkodással kapcsolatos adatok, továbbá a páciensek teljes kórtörténete, a neveik és a születési időpontjaik. A két fél egyaránt úgy reagált a cikkre, hogy a program mindenben megfelelt a hatályos amerikai törvényi előírásoknak. Adatvédelmi szakértők viszont azt az álláspontot képviselték, hogy ez nem igaz, mert a Google a megszerzett információkat nem a betegek egészségének javítására használta fel.

Az Ascension arra hivatkozott, hogy az együttműködésre az egészségügy digitalizálása miatt volt szükség. Továbbá a szervezet azzal érvelt, hogy változnia kell, hogy jobban megfeleljen az ügyfelei, valamint a személyzete és az egészségügyi szolgáltatók igényeinek és elvárásainak. A digitális platformokon keresztül működő új ápolási modellekre, alkalmazásokra és szolgáltatásokra van szükség a páciensek ellátásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!