Berta Sándor

Előszőr próbálnak ki szuper­számítógépet a világűrben

A készüléket a leendő Mars-küldetés miatt is tesztelik, egy évig kell hiba nélkül működnie.

A Spaceborne Computer nevű szuperszámítógép a Hewlett-Packard Enterprise (HPE) által készített Apollo 40 rendszeren alapul. A szakemberek úgy módosítják az alkalmazott szoftvert, hogy annak köszönhetően a Spaceborne Computer a világűrben való használatra is alkalmas legyen.

A NASA és a HPE közösen küldte fel a szuperszámítógépet SpaceX Dragon űrhajóval a Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), de az nem az ISS felszereltségét javítja, hanem a tervek alapján a későbbi esetleges Mars-küldetésben kaphat szerepet. A teszt célja az, hogy a Spaceborne Computer bebizonyítsa, hogy egy éven keresztül zökkenőmentesen tud működni akár az űrben is, körülbelül egy esztendeig tart ugyanis az utazás a Földről a Marsra.


Így néz ki a HP Spaceborne Computer

Jelenleg a világűrben végrehajtott projektekhez szükséges számításokat csak a Földön lehet elvégezni. Ez alacsony Föld körüli pályán vagy akár a Holdon nem probléma, hiszen az űrhajósok közel valós időben tudnak kommunikálni a Földdel. De a Marson már nem működik; amennyiben ez a helyzet maradna, úgy az ott dolgozó űrhajósoknak akár 40 percet is várniuk kellene az eredményekre. Ennyi időt vesz igénybe ugyanis, amíg egy jel megteszi a Föld-Mars-Föld távolságot. Alain Andreoli, a HPE alelnöke és adatközpont-infrastruktúra csoportjának vezetője elmondta, hogy egy ilyen késlekedés a helyi kutatásokat kihívássá, sőt, veszélyessé is tenné, ha az űrhajósok olyan a küldetést veszélyeztető helyzettel találkoznának, amelyet ők nem tudnak megoldani.

Egy Mars-küldetéshez fejlett fedélzeti számítástechnikai erőforrások kellenek, amelyek lehetővé teszik a hosszabb üzemidőt. Andreoli úgy véli, az űrben végzett kísérletek a nagy teljesítményű földi számítógépek számára fontos felfedezéseket fognak eredményezni, ez pedig hatással lehet majd minden más területen is a technikai innovációra.


A hardvereket tekintve a Spaceborne Computert nem igazán készítették fel a súlytalanságban való működésre, arra nem volt idő, de így is 146 biztonsági tesztet végeztek. A szuperszámítógép operációs rendszere a Linux. Ez az első alkalom egyébként, amikor egy kereskedelmi forgalomban kapható nagy teljesítményű számítógépes rendszert az űrben tesztelnek. A NASA általában csak olyan rendszerek alkalmazását szokta engedélyezni, amelyek védve vannak a sugárzással, a napkitörésekkel és a mikrometeoritokkal szemben, ráadásul ingadozó áramellátás és hűtés mellett is használhatók. A Spaceborne Computer inkább szoftveresen lett levédve, a szoftvere például valós időben képes lecsökkenteni a teljesítményét azért, hogy reagáljon a sugárzási szint emelkedésére vagy más körülmények megváltozására és a rendszert egy különleges vízhűtésű házba építették be.

A rack dizájn lehetővé teszi, hogy egy év múlva úgy ahogy van kicseréljék, és egy modernebb modellt rakjanak a helyére. Ez nagyon új dolog a Nemzetközi Űrállomáson, hiszen eddig az éveken át tartó tesztelés miatt mindig 3-5 generációval le voltak maradva a világtól. Emiatt előfordult, hogy a kutatók inkább a saját laptopjukat vitték fel a küldetésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #3
    https://sg.hu/cikkek/it-tech/131948/eddig-jol-vizsgazott-a-vilagurben-tesztelt-szuperszamitogep

    ezért nem kellett volna fanyalogni tavaly... úgy néz ki, hogy a gép még is jó és hozza azt amit elvártak tőle.
  • Macropus Rufus #2
    Nekem szinte csak HP gépeim vannak és igazából nem mondanám őket olyan rossznak.
    Van köztük ProLiant szerver (nem új, az picit drága lenne :) ), xw szériás munkaállomás és van köztük közönséges desktop gép is. Semmi gond nem volt velük eddig, pedig évek óta használom őket (van olyan amit már 7 éve nyúzok, ő a teszt gépem)
  • Szefmester #1
    Na igen.. amikor egy ilyen projekt reklámjában "varázslatos" tudásúnak mondanak egy számítógépet, azt csak valami hozzá nem értő cég csinálhatja. És mikor megláttam a HP nevét, már tudtam: Igazam volt.