Berta Sándor

Huawei - van esély Android alkalmazások nélkül?

A következő hónapok döntők lesznek abból a szempontból, hogy a kínai gyártó képes lesz-e önállóan boldogulni.

A napokban mutatta be két új csúcstelefonját a Huawei. A Mate 30 és 30 Pro egyaránt erős hardverrel rendelkezik, de az első olyan készülékek a kínai konszern kínálatában, amelyekre nem kerültek fel a Google androidos alkalmazásai. Az új modelleken az Android 10 lesz megtalálható, az EMUI 10 felület kíséretében, viszont a Google Play Services támogatása nem elérhető. A bemutató kiválóan jellemezte a jelenlegi helyzetet, amellyel nem csupán a Huawei vezetőinek, hanem a felhasználóknak is meg kell birkózniuk. A gyártó még mindig keresi a megfelelő stratégiát az amerikai szankciók kezelésére. A saját szoftver fejlesztése és használata egyelőre nem jöhet szóba, az alkalmazásbolt pedig most még nem kiforrott és ráadásul a kínálatában jelenleg csak 11 000 program található meg.

A következő hetek és hónapok ugyanakkor rendkívül fontosak lesznek. Ahogy Ben Wood, a CCS Insight elemzője fogalmazott, először kell egy gyártónak megmutatnia, hogy miként kezeli az ilyen jellegű korlátozásokat. Látszólag az amerikai fél van nyerő helyzetben, hiszen a Huawei nem használhatja a Qualcomm chipjeit és a Google szoftvereit, ezért csak korlátozott mértékben tudja értékesíteni a termékeit Kínán kívül. Viszont a túloldalon ott van a Huawei komoly gazdasági ereje, tőkéje és a hatalmas kínai piac, amely bőven biztosít bevételt, még, ha az amerikai szankciókat kiemelten meg is érzi a gyártó. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy nem csupán a kínai társaságot sújtják a szankciók, hanem az amerikai partnereit is, amelyek szintén nagyon komoly bevételkiesést szenvednek el a bojkott miatt.

Walter Ji menedzser, a Huawei nyugat-európai fogyasztói üzletágért felelős vezetője azt nyilatkozta, hogy hisznek abban, hogy esélyük van a kihívások áthidalására. Továbbá hisznek az észszerű innovációknak és a nyitott együttműködésben.

Ugyanakkor az gyorsan világossá vált, hogy mintha az óriáscég sem tudná egészen pontosan hogyan kezelje ezt a szituációt. Ugyan a bloggerektől és a vloggerektől sok támogatás érkezhet - például a szoftverek telepítésének bemutatásakor -, de az esetleg bonyolult eljárások sok vásárlót elriaszthatnak a Huawei készülékeinek a megvásárlásától. Amint arra Wood rámutatott, az installációk önmagukban nem túlzottan nehezek, de az ismeretlen forrásokból való telepítések biztonsági kockázatot jelenthetnek. Emellett a felhasználói bizalom helyreállítása különösen nehéz lehet.

Két forgatókönyv lehetséges: az egyik, hogy a gyártó a saját fejlesztésű operációs rendszerét először próbaképpen a Honor készülékeire telepíti fel, míg a másik, hogy a Harmony OS-t először a Huawei P40-re installálja.

Ren Zhengfei, a Huawei alapítója augusztusban azt mondta, hogy öt éven belül teljesen újjászervezné a társaságot. Emellett szeptember elején Eric Xu, a vállalat jelenlegi vezetője egy olyan európai platform megalkotása mellett lobbizott, amely a Google és az Apple megoldásainak vetélytársa lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #13
    "egyes országokba beutazva elkérik a felhő-hozzáférések jelszavait"

    Tudsz linket adni, ezt már mintha olvastam volna valahol, csak nem tudom elképzelni hogy van épeszű ember aki ilyen helyzetben csak úgy megadja...

    (ha van ilyen és a legtöbb ember tényleg csak úgy megadja, akkor "az emberiség megérett a pusztulásra" szintű véleményem van a dologról, kinek nincsenek családi képei/cikis dolgai amit nem szivesen adna ki idegennek? )
  • end3 #12
    +1 - Úgy gondolom, ez így lenne helyes legtöbb hozzám is hasonló "röghöz kötöttnek". Persze aki repülőn és hotelekben tölti a fél életét... - Viszont, ha már fejlesztik a mobil-eszközöket, egyre nagyobb beépített tárhely, stb. Minden állandóan velünk lehet.., ja, hogy nem tudunk eléggé vigyázni a saját tulajdonú eszközeinkre? Ok, akkor kell a szinkron biztonsága. (De milyen képet vág az ember, amikor egyes országokba beutazva elkérik a felhő-hozzáférések jelszavait, és login-ol a titkosszolgálat tök idegen alkalmazottja akár több személyes fiókjába..?)
  • 74auriga #11
    "nagy mértékben a Fotók az, ami igazán pótolhatatlan. Google ingyen eltárolja az összes fotódat és videódat a felhőben, mindezt automatikusan teszi, ha van wifi kapcsolat."
    Már ha be van kapcsolva a wi-fi és engedélyezve van a feltöltés. Egyáltalán nincs szükségem arra, hogy bármerre is járok, talál egy gyenge kis jelet, akkor álljon neki töltögetni.
    Telefonnal gyakorlatilag nem fényképezek és nem videózok. Inkább céleszközt használok ezekre. Ami képem van az bőven (20-30 darab) elfér a telefonon is.
    Amennyi képem és videóm van azt mindet PC-én és külső vinyókon tárolom, nem felhőben. Nagyon sok tárhely kellene ahhoz.
  • ostoros #10
    Bírom, amikor a szabad piacról hablatyolnak... Meg a versenysemlegességről...
  • _svd_ #9
    "A kerdes inkabb az, hogy lesz-e akkora piaci ereje a huawei-nek, hogy a fuggetlen szoftverfejesztok hozzajuk is feltoltsek a szoftvereiket a google, az apple, meg az amazon app. store-ok mellett?"

    A válasz egyszerű. Aki a Huawei piacára tesz fel appot, az nagyot kockáztat. Ha kiderül, azonnal kidobják az Google, Apple, Amazon, Microsoft, ... piactereiről.
    Az embargó eddig is és most is mindenkire vonatkozik. Aki embargót sért, az maga is az embargó hatálya alá kerül. Vajon melyik cég vagy magánszemély fog kockáztatni?
  • zola2000 #8
    Inkább az a kérdés, hogy alapból nem lehet Huawei telefonon Google software, de vajon arról is le vannak tiltva az amerikai cégek hogy app gallerybe feltöltsék appjaikat? Ha nem, akkor fel fogják, hogy ne veszítsenek felhasználókat (mert pénz)
  • ostoros #7
    Dehát Kínában nem is menő a gúúgli....
  • zola2000 #6
    A Samsung azért bukta mert nem állt be a cég összes telefonja a bada mögé, csak mellékesen futtatták.

    Ráadásul ez ugyanúgy Android.

    Meglátjuk mi lesz, "ami nem öl meg az megerősít" ahogy a mondás tartja...
  • dyra #5
    A hazai piacon sikerül megkapaszkodniuk az jó kiindulás lehet a világba. De a Google alapszolgáltatásait nehéz lesz pótolniuk.
  • lac coo #4
    Nem. ennyi. Ha nincs google, akkor kuka . ezt még a Samsung is bebukta a Bada rendszerével....