Berta Sándor

Indiai startupot vett az Intel

Hivatalosan a gyártó csak a vállalkozás bizonyos részeit szerezte meg.

Az Ineda Systems nagyrészét átvette a Intel. A céget az AMD egyik korábbi menedzsere alapította és olyan területekre specializálta magát, mint a dolgok internete, az autók, a System-on-Chipek (SoC), a mesterséges intelligencia és a grafikus chipek. E témák az amerikai céget is nagyon érdeklik. A The Times of India tudósítását megerősítette az Intel is, de a konkrét felvásárlási összeg és más részletek egyelőre nem ismertek. A tengerentúli társaság számára kétségkívül a legfontosabb a System-on-Chipeket fejlesztő csapat, amely lehetővé teszi, hogy világszínvonalú grafikus chiprészleget hozzon létre.

A vállalatot 2010-ben alapították és több mint 60 millió dollárt kapott olyan befektetési alapoktól, mint a Samsung Catalyst Fund, a Qualcomm Ventures, a Walden-Riverwood Ventures, valamint olyan piaci szereplőktől, mint az Imagination Technologies. Az Ineda Systems első időszaka meglehetősen nehéz volt, mert akkor vetette meg a lábát az autógyártás területén. A startup első sikeres termékének a Danush nevű viselhető termékekbe szánt chip számított. A cég most már jövőbeli és ötös szintű autonóm vezetést biztosító technológiákat kínál. Az üzletnek köszönhetően a jövőben száz szakember fog Haidarábádban az Intelnek dolgozni.

Az amerikai gyártó már évek óta jelen van Indiában, Bengaluruban az Intel India Development Center (IIDC) és az Intel India Systems Research Center több ezer embert foglalkoztat, akik gyakorlatilag a legtöbb fejlesztésben (processzorok, grafikus chipek, rendszerchipek, szoftverek, platformok) részt vesznek. Haidarábádban szintén már több százan dolgoznak, akik eddig elsősorban a szoftverekkel és azok fejlesztésével foglalkoztak. A tengerentúli társaság emellett azt tervezi, hogy Haidarábádban létrehozza a technológiai campusát, ahol első lépésként 1500 alkalmazott dolgozhat majd, még később akár 5000 is.

Az Intel új grafikus kártyája 2020-ban érkezhet. A társaság már évek óta kizárólag integrált grafikus chipeket fejleszt és kínál, amelyek az elmúlt esztendők során egyre nagyobb teljesítményűek lettek. A vállalat mindenesetre semmit sem akar a véletlenre bízni és a fejlesztőcsapata tagja lett Raja Koduri és Chris Hook. Koduri korábban az AMD Radeon-részlegét vezette, míg Hook 20 éven át volt az AMD-nél és az ATI csapatát is erősítette. Az ő váltásuk a piaci szakértők szerint egyértelmű jele annak, hogy az Intel a videokártyák területén is komolyan meg akarja vetni a lábát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!