Berta Sándor

Memóriapiac - komoly drágulás várható

Bennfentesek akár 30 százalékos áremelkedéssel számolnak a jövő év elején.

A DigiTimes tajvani IT-portál bennfentes forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az ünnepek közeledtével folyamatosan nőni fognak az árak és a folyamat az új esztendőben sem áll le vagy fordul meg. Az átlagos eladási árak (ASP) akár 30 százalékkal is növekedhetnek a következő hetekben. A jelenség hátterében elsősorban a szerver- és a mobilterületen jelentkező növekvő kereslet áll. A NAND-flashmemóriák ára gyorsabban normalizálódik majd, míg a DRAM-ok ára hosszabb ideig az emelt szinten maradhat.

A szakértők szerint a felhasználóknak nincs okuk a pánikra és semmi szükség sincs gyors bevásárlásokra sem, mert az árak a korábbi magas szinthez képest még mindig alacsonyak lesznek. Miután viszont a piac viszonylag hektikus, így azt nem lehet tudni, hogy az új árszint meddig marad.

Január közepén azt prognosztizálta a TrendForce piackutató cég memóriákkal foglalkozó részlege, a DRAMeXchange, hogy az első negyedévben közel 20 százalékkal mérséklődhetnek a RAM-árak. Februárban kiderült, hogy még olcsóbbá válhatnak a memóriák. Majd júliusban a Dél-Korea és Japán között kirobbant kereskedelmi konfliktus miatt a raktárkészletek gyorsabban fogyni kezdtek és ez árnövekedésekhez vezetett. Szeptemberben stabilizálódni kezdett a piac, miután a Japán és Dél-Korea közötti kereskedelmi konfliktus hatásai fokozatosan gyengültek, s a kereskedelem szinte visszatért a korábbi szintre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #6
  Hatalmas bullshit.
  A minap indult be az elso kinai ram gyar.
  Havi 20, kesobb 40 ezres gyartasi szammal.
  A elsosorban gondolom a teloiparukat fogja valoszinuleg kiszolgalni, igy nem a tobbi gyartotol fognak vasarolni ami kereslet csokkenest fog eredmenyezni, ezert ha nem akarnak a vagohidra menni nem fognak emelni.
 • Szefmester #5
  Földrengés lesz?
 • quatlander #4
  Mindenki vegyen RAM-ot karácsonyra!
 • Zoliz #3
  Most vegyél amikor magas az ár.
  Ez a tőzsdések egyik legnagyobb mémje.
 • ntex #2
  Szerencsére én nyáron vettem egy 16GB-os kitet, úgyhogy engem ez a gond nem érint már :D
 • tom_pika #1
  A jóslat megvan, ezek után nyugodtan lehet önbeteljesíteni.