Berta Sándor

Kaliforniában együtt­működésre kényszerítenék a Facebookot

Az amerikai szövetségi állam megunta, hogy az óriáscég nem hajlandó a hatóságokkal való kooperációra.

A Facebook eddig nem igazán működött együtt a kaliforniai hivatalokkal az ellene felmerült vádak tisztázásában, ezért a helyi vezetők úgy döntöttek, hogy ha kell, akár bírósági ítélettel térítik jobb belátásra a céget. A kaliforniai államügyészség tavaly június óta nyomoz a társaság ellen különböző lehetséges adatvédelmi jogsértések ügyében és szeretné hozzáférni a Facebook belső dokumentumaihoz. Az erőfeszítéseket azonban eddig nem koronázta siker. Xavier Becerra helyi államügyész azt mondta, hogy az eddig megkapott válaszok nem voltak kielégítőek.

Will Castleberry, a Facebook állami és közösségi politikáért felelős alelnöke úgy reagált a felvetésekre, hogy széleskörűen kooperáltak a hatóságokkal Kalifornia állam nyomozásai során és a mai napig több ezer oldalt készítettek, amelyek az írásos válaszaikat tartalmazták, valamint emellett dokumentumok százezreit is átadták a nyomozóknak. Becerra erre úgy válaszolt, hogy úgy tűnik, hogy a két félnek eltérő definíciói vannak az együttműködésről. A Facebook ugyanis 25 megkeresést hagyott válasz nélkül vagy nem küldte át a kért dokumentumokat. Amennyiben a vállalat eleget tett volna a kéréseiknek, akkor nem kellett volna ezt a lépést megtenniük, de miután előre kell vinniük a nyomozást, így nem maradt más választásuk.

Kaliforniában október elején azzal vádolták meg a céget, hogy a megtévesztette a reklámokat elhelyező ügyfeleit, mert hazudott arról az általa megadott időtartam mennyiségről, amelyet a felhasználók a hirdetési videók megtekintésével töltöttek. A vád szerint ezt az időt akár 900 százalékkal is növelte a konszern azért, hogy így győzze meg a reklámpartnereit arról, hogy érdemes még több ilyen jellegű szolgáltatást vásárolni tőle. Érdekesség, hogy a Facebook ellen nemrég indított kartellvizsgálatból viszont eddig kimaradt a szövetségi állam.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lipovics #3
  Szegény amcsi cég nem tud megfelelni az amcsi szabályoknak.
  Utoljára szerkesztette: lipovics, 2019.11.14. 08:47:45
 • zola2000 #2
  Nehéz egy globális céget működtetni, és mindenkinek megfelelni...

  Kína érve is pont ez a bannolásra
  https://youtu.be/f2srfDwM2sQ
 • lammaer #1
  Bár általában védeni szoktam az FB-t (lásd: az FB a libsi propaganda eszköze, Cukkerberg gonosz és irányítjaa világot, tiltsuk be!, Daraboljuk fel!), de ezzel a cikkel maximálisan egyetértek.

  Senki sem állhat a törvény felett, ha a hatóság megalapozott gyanú alapján infót kér akkor kötelesek megadni.

  Annó nem értettem azt se, hogy az apple nem volt hajlandó feltörni valami terrorista telefonját amikor a hatóság kérte.. ilyen nincs és pont.