Berta Sándor

USA - 47 szövetségi állam támogatja a Facebook elleni kartell­vizsgálatot

Gyakorlatilag össztűz zúdulhat a közösségi platformra.

Az ügy előzménye, hogy Letitia James New York állam főügyész irodája áprilisban jelentette be, hogy hivatalos vizsgálatot indított a Facebook ellen, mert a társaság 1,5 millió internetező e-mail-kapcsolatait szerezte meg engedély nélkül. Szeptemberben pedig ismertté vált, hogy több amerikai tagállam pert indított a Facebook ellen. Letitia James akkor azt mondta, hogy az eljárásokat kétpárti egyetértéssel indítják meg azért, hogy feltárják, a Facebook csökkentette-e felhasználóinak választási lehetőségeit a verseny elfojtásával és veszélybe sodorta-e felhasználóinak adatait. A konszern elleni vizsgálathoz akkor New York mellett Colorado, Észak-Karolina, Florida, Iowa, Nebraska, Ohio, Tennessee és a szövetségi főváros, Washington is csatlakozott.

Most kiderült, hogy immár 47 szövetségi állam vezetett be vizsgálatokat a Facebook ellen lehetséges kartellügyi jogsértésekre hivatkozva. Emellett azt vetették az óriáscég szemére, hogy a piaci hatalmát használta fel a verseny korlátozására. A korábban eljárást kezdeményező tagállamokhoz az elmúlt időszakban csatlakozott Arizona, Arkansas, Connecticut, Delaware, Dél-Karolina, Észak-Dakota, Idaho, Illinois, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nevada, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Texas, Új-Mexikó, Vermont, Virginia, Wisconsin, Wyoming és Guam.

A szövetségi államok többek között azzal vádolták meg a vállalatot, hogy visszaélt a piaci hatalmával, korlátozta a fogyasztók számára elérhető kínálatot és ezáltal az egekbe emelte az online reklámköltségeket. S emellett még ott voltak az adatvédelmi jogsértések és aggodalmak is. Az eljárásoknak ki kell deríteniük, hogy a társaság mikor és hogyan került piacvezető pozícióba; továbbá használt-e olyan üzleti praktikákat, amelyek korlátozták a versenyt, akadályozták az innovációt vagy ártottak a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    ez már várható volt. Remélem picit megszorongatják a srácot.