Berta Sándor

Digitális felzárkózásba kezdett Portugália

A kiutat ők is a startup-fellegvárrá válásban látják.

Portugáliát jól képzett fiatalok, az egyetemek és a vállalatok közötti szoros együttműködés, valamint a mediterrán klíma miatti kellemes munkakörnyezet jellemzik. Ezek a szempontok együttesen vonzók a cégalapítók és a befektetők számára. 2016 óta rendszeresen megrendezik Lisszabonban a Web-Summit nevű ágazati kiállítást, amelyen a világ vezető szakemberei jelennek meg és szólalnak fel. Pedro Falcao, az LC Ventures nevű helyi kockázatitőke-társaság ügyvezető partnere szerint Portugália kis ország és sok beruházó a Web-Summit nélkül valószínűleg soha nem keresné fel. Számos nagy konszern lép kapcsolatba a startupokkal azért, hogy technikai megoldásokat találjanak azokra a feladatokra, amelyeket egyedül nem tudnak olyan gyorsan megoldani.

A portugál kormány a külföldi beruházóknak, alapítóknak és szakértőknek saját vízumprogramot és adókedvezményeket kínál. Ennek hatására a startup-ökorendszer az elmúlt években a portugál gazdaság teljesítményének 1,1 százalékát tette ki. Két évvel ezelőtt ez az arány még csak 0,7 százalék volt. A magán befektetési alapok száma az elmúlt 8 évben több mint a kétszeresére, 115-re nőtt. 20 évvel ezelőtt alig volt ilyen alap, most már több mint 400 van. A portugál kormány a fejlesztéseket több mint 200 millió euróval támogatta és minden befektetett euró mellé még egyszer annyit tesz hozzá.

A portugál egyetemek szintén igyekeznek a diákjaik innovációs erejét növelni azáltal, hogy szorosan együttműködnek a cégekkel. A lisszaboni Nova Egyetemen az IT-hallgatók a helyi kutatási laboratóriumban a technológiai vállalatok szakértőivel közösen dolgozhatnak problémák megoldásán. Isabel Rocha, az intézmény rektorhelyettese közölte, hogy a végzős IT-hallgatóik számos startupot alapítottak - vagy az egyetem keretében, vagy azon kívül. Az IT-hallgatók száma 2010 óta 43 százalékkal nőtt és a mostani szemeszterben már 4000 ilyen diákot tartanak nyilván.

Ricardo Marvao, a beta-i nevű cég társalapítója elmondta, hogy Portugáliában az elmúlt években rendkívül nagy előrelépés történt a startupok területén. 2011-ben a cégek még úgy tekintettek e vállalkozásokra, mint ha azok az állatkertből bújtak volna elő. Ma viszont már keresik az azokkal való kapcsolatot, mert tanulni akarnak tőlük. Marvao hangsúlyozta, hogy a beta-i-t már 2010-ban megalapították a barátaival. Akkor a fiatal generációt akarták inspirálni, amely a vállalkozószellemre úgy tekintett, mint a gazdasági válságból kivezető útra. A helyzet nem mindig volt egyszerű, eleinte 10 pozitív válaszra 1000 elutasítás jutott. De idővel egyre több társaság jelentkezett, volt, amelyik öt esztendő alatt lett a beta-i-t partnere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!