Gyurkity Péter

Itt a HTC második kripto-telefonja

Szerényebb hardver és alacsonyabb ár jellemzi a második készüléket.

Az évek óta csak küszködő tajvani gyártó teljesen egyértelmű módon a jelenlegi divatot próbálta meg meglovagolni az Exodus névre keresztelt kripto-okostelefon piacra dobásával, amely az úgynevezett kriptopénzek megfelelő és biztonságos kezelésével ígért előrelépést a terület iránt érdeklődők számára. Májusban már láthattuk a második példánnyal kapcsolatos ígéretet, ezt pedig a héten valóra is váltották.

A korábban beígért, sorrendben második példány az Exodus 1s nevet kapta meg, ezzel is jelezvén, hogy nem egy teljesen új generáció képviselőjéről, hanem egy szerényebb változat kialakításáról és piacra dobásáról van szó. Jól jelzi ezt a hardveres specifikáció, hiszen a teljesítményről a Snapdragon 435 chip gondoskodik, amelyet a Qualcomm eredetileg még 3 évvel ezelőtt mutatott be a nagyközönségnek, bár ehhez immár 4 GB memória és egy alapesetben 64 GB-os belső tároló csatlakozik. A kijelző sem feltétlenül követi a jelenlegi trendet, bár az 5,7 hüvelykes méret nem nevezhető picinek, ehhez azonban a 720p felbontás társul, méghozzá egy nem túl méretes, kereken 3000 mAh-s akkumulátorral.

Ami a képkészítési funkciót illeti, itt sem bonyolították túl a dolgot, hiszen mind az előlapon, mind pedig a hátoldalon egy-egy 13 megapixeles kamerát helyeztek el, vagyis iker-, esetleg tripla-modulra tehát nem számíthatunk. A szoftveres oldalon ráadásul még az Android 8.1 Oreo fut, amely még két évvel ezelőtt rajtolt el, miközben az újonnan bemutatkozó telefonok egyre inkább az Android 10-re épülnek. A Zion névre keresztelt pénztárca-funkciót természetesen támogatják, most elsőként azonban a telefon önálló Bitcoin node-ként is működhet, tehát egy másik készülék bevonása nélkül ellenőrizhetünk és hajthatunk végre ilyen tranzakciókat – ez a funkció nemsokára az eredeti Exodus 1 típuson is elérhetővé válik majd. A teljes Bitcoin ledger alkalmazásához egy legalább 400 GB-os microSD-kártyára van szükség, mivel ennek mérete jelenleg 260 GB, ez azonban évente 60 GB-tal ugrik meg.

A hivatalos ár Európában 220 euró, a beszerzés a bejelentés pillanatától lehetséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!