12
 • ostoros
  #12
  " a kasztrendszert nem lehet egy lapon említeni a fejlett nyugati demokráciákkal, még akkor sem, ha nyilvánvalóan nem hibátlanok azok sem!"
  Kasztrendszer Indiában volt.
 • ostoros
  #11
  "Most had ne kelljen sorolnom, hogy az általatok ma már egyértelműen a "gonoszelmonyópénzesgecik" közé sorolt milliárdosok közül hány jött teljesen átlagos családból."
  Na, na, azért nem mondod, mert valójában fogalmad sincs. Ez egy retorikai blöff.
 • ostoros
  #10
  "míg a nemesi/kasztrendszer érában az egyszeri parasztnak esélye sem volt tanulni és feljebb lépni, addig ez ma egy demokráciában simán lehetséges" Nem igaz. Volt akinek sikerült akkor is. Csak keveseknek.
  És rohadtul nem azért volt, amit sugalmazol. Nem a demokrácia miatt. (Hitleréknél is léphettél feljebb ha tanultál...) Hanem technikai társadalmi fejlődés miatt.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.09.25. 20:17:49
 • TokraFan
  #9
  "Pont ezt is fejtegeti, hogy bár a demokrácia hibás, még mindig az egyik legjobban működő rendszer amit eddig kitalált az emberiség."

  Talán nem fogalmaztam jól (köszönöm a kiigazítást), de magam is a fenti idézetben foglalt megállapítást szerettem volna közölni.
 • bunny
  #8
  Alapvetően az emberi természet önmaga kizárja, hogy létezzen az a demokrácia amit annak hiszünk. Olyan sose volt és sose lesz, hogy nagy tömegben ne legyen rétegződés, sőt alapvetően kis létszámban is csak nyögvenyelősen, nagyon erőltetetten vagy tényleg speciális esetben működik.

  Az, hogy lehetőséged van kiemelkedni az nem demokrácia. Igazából akkor lenne demokrácia, ha az emberiség agya egy nagy neurális hálózatba lenne kötve, vagy egy MI irányítana mindent szvsz.

  Egyébként aki ilyesmin akar agyalni, javaslom a "21. lecke a 21. századra" című könyvet, és ha bejött utána a Sapens és a Homo deus -t ugyanattól a megjegyezhetetlen nevű írótól :D
  https://www.libri.hu/konyv/harari_yuval_noah.21-lecke-a-21-szazadra.html

  Pont ezt is fejtegeti, hogy bár a demokrácia hibás, még mindig az egyik legjobban működő rendszer amit eddig kitalált az emberiség.
 • TokraFan
  #7
  Csak azt felejtetted ki -és a többi okostóni is-, hogy míg a nemesi/kasztrendszer érában az egyszeri parasztnak esélye sem volt tanulni és feljebb lépni, addig ez ma egy demokráciában simán lehetséges! Nemes csak akkor lehettél, ha beleszülettél egy nemesi családba. Ma viszont lehetsz milliárdos, ha elég ügyes vagy. Most had ne kelljen sorolnom, hogy az általatok ma már egyértelműen a "gonoszelmonyópénzesgecik" közé sorolt milliárdosok közül hány jött teljesen átlagos családból.

  Úgyhogy nincs semmiféle "na ugye", a kasztrendszert nem lehet egy lapon említeni a fejlett nyugati demokráciákkal, még akkor sem, ha nyilvánvalóan nem hibátlanok azok sem!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.09.24. 21:31:16
 • ugh
  #6
  1.
  Kina nem fel demokratikus hanem hogy sehogysem.
  2.
  Az usa ezek szerint inkabb feldemokratikus...
  3.
  A vilagon sehol sincs demokracia.
  Mert vanak egyenlok meg egyenlobbek. Regen "nemes"/foldesur vs csicska jobbagy, most oltonyos uzletember, politikus, diszfasz vs dolgozo.
  Lasd krzanich (o pl egy olyan akirol tudunk)pl. birosag ele kerult es csucsul egyebek mellett Benfentes kereskedesert ?
  Nem (ugye tudjuk miert lsd a neve)
  Na ugye.
 • Akva
  #5
  Miért? AKÁRHOL is csak választásokkal álcázott tőkés diktatúra van. A pénz hatalom. Aki elhiszi, hogy egy amerikai hajléktalannak pont akkora hatalma van, mint Bill Gatesnek, az hülye. A "demo-krácia" pedig népuralmat jelent. Természetesen nincs sehol demokrácia, hanem tőkés uralmi rendszer.
 • Zoliz
  #4
  Mindig egypár ember (földesúr) kezében van a hatalom, a többi áldozat (jobbágy).
 • prometheus13
  #3
  Kína mióta féldemokratikus? Hol van ott a fél demokrácia? Egyszerű diktatúra.
 • Archenemy
  #2
  Igen, ez nekem is feltűnt :D
 • zola2000
  #1
  "Állítsuk meg a kínai megfigyelést"

  -NSA