SG.hu

A Vodafone büszkélkedhet Budapest első 5G bázisállomásával

A cég a bejelentésen két 5G-képes Samsung S10 telefon közötti videóhívással, valamint egy a mobilhálózaton át távvezérelt autóval mutatta be a lehetőségeket.

A főváros első állandó, élő 5G bázisállomása a Vodafone IX. kerületi székházának tetején található. "A budapesti és zalaegerszegi állandó 5G állomásaink non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásainkra épülnek. A saját 3,5GHz-es frekvenciánkat használó 5G állomások elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1 gigabit per szekundumot is, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet." - mondta a felavató eseményen a technológia részleteiről Ahmed Elsayed, a cég műszaki vezérigazgató-helyettese. A szolgáltató még idén szeretné elindítani a kereskedelmi 5G szolgáltatást.

A Vodafone azért lehetett az első, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2016-os aukcióján egyedül ők vásároltak 5G-s frekvenciát a 3,5 GHz-es sávban. A többi szolgáltató később követheti őket, mivel a jövő hónapban indul az 5G-re is alkalmas frekvenciák értékesítési eljárása, a dokumentáció nyilvános konzultációja a június közepére várható, és az eljárást az NMHH nyár végére-őszre eredményesen szeretné lezárni. "Az szeretnénk, hogy az 5G technológiára alkalmas hálózatok akár már az idei év végére, de legkésőbb jövő év elejére rendelkezésre álljanak" - jelentette ki Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója.


Az ötödik generációs mobilhálózatoknak elsősorban az iparban lesz jelentősége, olyan területeken, ahol az azonnaliság kritikus fontosságú. Ilyen például az önvezető autózás, melynek elterjedésében kulcsszerepe lesz az 5G-nek. Éppen ezért távvezérlésű gépjárműirányítással demózták a képességeket. Egy elektromos meghajtású BMW i3 és egy vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone élő 5G kapcsolatán valósult meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését. Az autóban található kamera valós időben, HD minőségben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható, valamint ezzel párhuzamosan a jármű felé irányuló parancsokat is 5G kapcsolat közvetítette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adler741 #4
    Még több beteg ember lesz,jo lenne ha észre térnének még többen.
    https://hvg.hu/tudomany/201908__mobilok_es_egeszseg__5ghalozatok__hullamzo_teljesitmeny__sugarzo_orommel
    Utoljára szerkesztette: adler741, 2019.05.27. 11:25:59
  • kvp #3
    A nagy sebesseg csak az uj frekvenciasavban erheto el. A regiben csak a kis kesleltetes, de alapvetoen 3-4G-s sebesseg valosithato meg. Fizikailag nem fer tobb bit a savba.

    A 10x magasabb frekin persze 10x tobb adat fer el, de azt nallunk szerencsere meg nem vezetik be. Elobb jo lenne rola nehany orvosi meres hogy mennyire karos.
  • Inquisitor #2
    Jól emlékszem, hogy anno a hírekben a teszekben 30Gbit sebességet tudott az 5G rendszer álló helyzetben és 10Gbit-et gyorsvonaton menet közben? Mondjuk nyilván telefonon nem lehetne jelenleg még kihasználni, de nem is annyira telefonok miatt fejlesztették, ugye.
  • kvp #1
    Ez a megoldas csak a 4G-s rendszerekre telepitett 5G-s protokoll stack-et jelenti, ami egyreszt 4G nelkul mukodeskeptelen, masreszt nem hasznalja a valodi nagysavszelessegu 5G-s frekvenciatartomanyt. (utobbira Magyorszagon nem is lenne mod, mert az allam a potencialisan veszelyes savokban nem adott ki egyetlen engedelyt sem)