Berta Sándor

Minden európai 5G-hálózatban lesznek kiskapuk?

A távközlési cégeket köteleznék arra, hogy eleve úgy alakítsák ki az infrastruktúrákat, hogy azokban legyenek kiskapuk a hatóságok számára.

Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora az új 5G-hálózatok tervezett biztonsági szabványaival kapcsolatban kifejtette, hogy azok megakadályozhatják a rendőrségek és a titkosszolgálatok akcióit. Úgy vélte, hogy ezért is szükség lenne az eleve beépített kiskapukra és arra, hogy a telekommunikációs társaságok figyelembe vegyék a bűnüldöző hatóságok ilyen jellegű igényeit. Ahhoz , hogy az 5G-infrastruktúrákat ellenőrizni lehessen, minden egyes hálózatrészt egy külön megfigyelési interfésszel kellene ellátni. Az interfészek szabványosítása már zajlik az Európai Távközlési Szabvány Intézetben (ETSI).

Kerchove rámutatott arra, hogy a titkosítás önmagában is problémákat okozhat, de az igazi gondot az 5G széttöredezett és virtuális architektúrája jelenti. Ráadásul fennállhat annak a veszélye, hogy nem minden távközlési adatot fognak eltárolni a szolgáltatók, illetve annak is, hogy bizonyos szolgáltatásokat kiszerveznek majd az Európai Unión kívülre.

Problémát jelent továbbá, hogy a telekommunikációs cégek munkatársait sokkal jobban bele kellene vonni az ellenőrzési folyamatokba és biztosítani kellene, hogy a hálózatüzemeltetők úgy alakítsák ki az 5G-felhőrendszereiket, hogy a beépített kiskapuk akár az úgynevezett IMSI-Catckerek segítségével is kihasználhatók legyenek. Ezzel szemben műszaki szempontból a biztonság és az adattovábbítás hatékonysága lenne az elsődleges szempont.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TOR-rent #4
  aha .. és a TOR hálózatba hogyan fognak belebújni?
 • kvp #3
  A torveny szerint lesz az eszkozokben lawful interception interface. Ha amerikait vesznek akkor biztosan lesz benne amerikai kulcs is, az europai mellett es ha kinai gyartasu akkor tobbnyire kinai is. A kinaiakban valoszinuleg csak kinai kulcs lesz elrejtve. Ennek ellenere az oroszok es az egyeb hackerek szoktak meg gond nelkul atjarkalni ezeken a keszulekeken. A cikkben emlitett aggaly csak az, hogy annyira decentralizalt lesz hogy a hivatalos hatosagok nem tudnak majd minden adatot osszegyujteni. Ennek fo oka, hogy a sebesseg miatt kvazi nincs kozponti szerver, minden a leheto legrovidebb uton halad. (ezert is lesz alacsony a ping)
 • bigjoe #2
  Lehet, hogy tévedek!! De azt gondolom, hogy ezek BARMOK!!
  Ha van backdoor akkor csak idő kérdése, hogy illetéktelnek kezébe kerüljön akik nagyobb kárt tudnak okozni mint amit a hatóságok vesztenek, ha nem tudják kontrollálni. Amúgy az a terrorizmus ellenes indok demagógia. A terroristák nem hülyék. Nyílván olyan beépitett titkosítást használó eszközöket használnak melyek közel feltörhetetlenek, titkosított VPN-t, proxy stb. (Egyébként elitélem a terrorizmust és teljes mértékben elahtárolódok a népszerűsítésétől)
 • Sir Cryalot #1
  Eufemizálgatunk?