Berta Sándor

Alan Turing kerül az új 50 fontos bankjegyre

A döntéssel a Bank of England tiszteleg a homoszexualitása miatt meghurcolt matematikus előtt.

A 2021 végétől bevezetendő új 50 fontos bankjegyekre Alan Turing arcmása fog felkerülni - ezt Mark Carney, a Bank of England vezetője jelentette be. A pénzintézet közleményében a számítástechnika és a mesterséges intelligencia atyjának, valamint háborús hősnek nevezte a szakembert. A bank 227 299 jelölést kapott, amelyek 989 támogatható személyre vagy párra vonatkoztak. A kérdésben döntő bizottság megvizsgálta a jelöléseket és végül 12 személyt választott ki. Köztük volt Paul Dirac, Ernest Rutherford, Stephen Hawking és Turing, s egyiküket érhette az a megtiszteltetés, hogy az arcmásuk felkerülhetett az új 50 fontos bankjegyre. A győztes végül Turing lett.

Turing 1912-ben született és a második világháború idején azt a csoportot vezette, amely a Bletchley Parkban, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott akkori központjában feltörte a nácik híres, a németek által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódját. A kódot az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó német tengeralattjárók kommunikációjához is használták. Az 1936-ban megalkotott gépével megteremtette egy modern számítógépes rendszer elméleti alapjait.


1952-ben a rendőrség tudomást szerzett arról, hogy egy férfivel van kapcsolata és "súlyos közszeméremsértés" vádjával elítélték, mivel a homoszexualitás az akkor hatályos törvények alapján tiltott volt. Turing csak úgy tudta elkerülni a börtönt, hogy vállalta az önkéntes kémiai kasztrációt. Két évvel később, 41 éves korában ciánmérgezésben meghalt. A hivatalos halottkémi jelentés szerint öngyilkos lett, de ezt azóta is többen vitatják. A múlt század egyik legzseniálisabb brit matematikusát 2013 decemberében részesítette utólagos kegyelemben II. Erzsébet királynő.

Az első számítógépes zenéket szintén Turing alkotta meg 1951-ben egy manchesteri laboratóriumban, de a munkásságnak ez a része még kevéssé ismert. A tudós már az 1940-es években foglalkozott azzal, hogy a számítógépeket hangszerekként alkalmazza. Három dalt dolgozott fel: a brit himnuszt, a Baa Baa Black Sheep című gyerekdalt és a Glenn Miller szerzeményét, az In the Mood című klasszikust. A felvételek sérültek voltak, azokat csak 2016 szeptemberében sikerült helyreállítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #19
    Mire alapozod az állításod? Én is tudok ilyeneket írni hogy azért jársz ide hogy kiélhesd a nárcisztikus személyiségzavarod.
    Csakhogy veled ellentétben én nem állítok tényként olyat ami nem tudok megalapozottan alátámasztani.
    Azt viszont ezen hsz. alapján is ki merem állítani hogy neked lételemed a légből kapott állítások hányása. Nagyon alacsony szinten áll a vitakultúrád.
    Befejeztem az offtopic szálat, csak a témával kapcsolatos hsz-ra reagálok.
  • ostoros #18
    Pedig bizony az van neked. Azért trollkodsz, mert vágysz a figyelemre, és ezt ilyen módon szerzed meg... Mint a gyerekek, amikor húzgálják a lányok haját...
  • defiant9 #17
    A tények magukért beszélnek, nagyon gyenge logikai képességeid vannak, ezt többször is prezentáltad már.
    Az hogy látatlanba szeretethiányról beszélsz ismét csak téged minősít. Ahogy legtöbb hozzáoszlásod ez is totálisan megalapozatlan, egy objektivitást mellőző torz világkép szülötte. Ami a legfőbb gond hogy csak ömlik belőled a hülyeség és még annyi kontroll sincs hogy minimális szinten átgondold az álláspontod koherenciáját. Tényleg olyan mintha egy ősember jutott volna a billentyűzet elé.
  • ostoros #16
    Nem tudom röhögés nélkül végigolvasni, hogy te intelligensnek tartod magadat.
    A trollkodásod oka pedig a szeretethiány.


    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.21. 19:14:40
  • defiant9 #15
    Eleve nincs olyan hogy két egyformán kiváló kutató, itt meg eleve csak egy kutatóról van szó úgyhogy csak maszatolsz.
    Illetve ezzel akkor most le is libsizted bandee-t mert ő volt aki rögtön a meleg szálat látta meg a név mögött.
    Ez nyilvánvalóan tévedés a hsz.-a alapján. Olyan sekélyes vagy hogy 1 logikai lépés mélységben sem tudod ütköztetni a tényeket/állításokat.
  • ostoros #14
    Nem igaz, ez csak a libsiknek fontos. Ha két egyformán kiváló kutató közül kell választani, akkor azonnal a meleget kell kiemelni, mert azzal lehet "érzékenyíteni".
  • defiant9 #13
    Buta vagy. Egy normális ember a Turing név hallatán egy zseniális matematikusra asszociál aki megalkotta a Turing-gép modelljét, esetleg arra aki az Enigma kód feltörésében működött közre. Egy homofób az akinek rögtön a szexuális irányultság a legfontosabb tényező.
  • ostoros #7
    Te sem vagy jobb náluk.
  • SanMaster #6
    Két alábbi FASZFEJ -> senkit nem érdekel a szexuális irányultsága. Azért kerül a bankjegyre mert korszakalkotót alkotott mind a matematika mind a számítástechnika terén. Olvasni tudtok, geci fideszec náci férgek?!
  • Vata111 #5
    A baj akkor van, ha nem a számítástechnikában elért eredményei, hanem a szexuális irányultsága miatt választották ki.