Berta Sándor

Helyre­állították az első számítógépes zenéket

Már 1951-ben sikerült dalokat számítógép segítségével létrehozni, de a művek restaurálására mostanáig várni kellett.

A Christchurch városában lévő Canterbury Egyetem kutatói sikeresen helyreállították a világ első számítógéppel létrehozott zeneszámait, amelyek 1951-ből származnak és amelyeket Alan Turing informatikus alkotott meg. A 65 éves felvételek jelentik a bizonyítékot arra, hogy a brit matematikus és informatikus ezen a területen is úttörő volt. Jack Copeland és Jason Long rámutatott arra, hogy Turing munkásságának ez a része még kevéssé ismert.

A tudós már az 1940-es években foglalkozott azzal, hogy a számítógépeket hangszerekként alkalmazza. A zenei alkotások 1951-ből származnak és azokat egy manchesteri laboratóriumban alkotta meg Turing. A tudós által épített számítógép akkora volt, hogy a helyiség nagy részét elfoglalta és három dalt dolgozott fel: a brit himnuszt, a Baa Baa Black Sheep című gyermekdalt és Glenn Miller szerzeményét, az In the Mood című klasszikust. Az eredeti felvételek sérültek voltak, komoly "elektronikus nyomozómunkával" sikerült helyreállítani azokat.

A két szakember többek között változtatott a művek sebességén is és megpróbálta kiszűrni a zajokat, zörejeket. Megható pillanat volt, amikor először csendültek fel Turing számítógépének dallamai. A homoszexualitása miatt öngyilkosságba kergetett tudós egyébként csupán néhány kottát programozott be a gépébe, de sosem akart azokból teljes zenei kompozíciókat készíteni. A számítógépes zenét végül Christopher Stratchey informatikus rögzítette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #8
    "It's less fun to compute"
  • Sir Cryalot #7
    ...így csináljatok velük vegyesvállalkozást :DD
  • Sir Cryalot #6
    De ez senkit nem érdekel, a cikkíróbácsit se, az a lényeg hogy ki söpri be az összes elismerést, utána annak is örül a nép hogy ennyire kaján valaki hogy más helyett is elismerést söpör be, pl. a lengyel matematikusok addig enigma-val elért eredményeit amit az angolok átvette, senkit nem érdekel. Egy a lényeg, KI SÖPRI BE, ennyire undorító egoista népek laknak nyugaton.
  • kvp #5
    Alapvetoen egy Ferranti Mark 1-rol van szo, amibe mar gyarilag beepitettek a hangkiado parancsot, egy kb. pc speaker szeru valtoztathato ideju es frekvenciaju negyszoggeneratorral. A felvetel az elso dokumentalt eset, hogy valaki zenet jatszott le rajta, de biztosan nem az elso zene, mert a gepbe beepitettek a tudast, tehat aki az aramkort tervezte beletervezte a zeneles kepesseget. (es szvsz. biztosan ki is probalta gyartas elott a prototipuson)

    Egy picivel korabbi szamitogepes zene:
    http://www.youtube.com/watch?v=yxDQSluWaMs
    (errol nem maradt felvetel, de cserebe megmaradt a program egy papirszallagon es raadasul a gep is megvan hozza)
  • kékherceg #4
    Azért az angol himnusz kicsit hamis lett, de tök jó móka lehet
  • kékherceg #3
    Te meg nyomi vagy. Na és aztán?
  • Montanosz #2
    homoszexuális volt...
  • Jawarider #1
    Zseni volt...