Berta Sándor

A papok lehetnek a következő influenszerek

A kölni püspökség szeretné, ha a plébánosok nem mozognának idegenül a YouTube vagy az Instagram világában.

Okostáborokat szervez a kölni püspökség. A cél az, hogy a tisztelendők tisztában legyenek olyan fogalmakkal, mint az influenszer vagy a shitstorm. Németország legnagyobb katolikus püspöksége első alkalommal hívta meg a papokat egy 2 napon át tartó továbbképzésre. A rendezvényen 50 fiatal plébános és papnövendék vett részt, a témák között pedig elsősorban a YouTube, az Instagram és a blogok szerepeltek. A szemináriumot és a kölni püspökség illetékes részlegét vezető Hans-Josef Radermacher szerint nagyon is hasznos dolog lehet, ha napjainkban az egyházi vezetők el tudnak igazodni ebben a világban. Ez egy nagy esély, amely ráadásul rendkívül izgalmas dolog is.

Az gyorsan kiderült, hogy a résztvevők többsége számára teljesen idegen a mai tinédzserek világa. Egyikük úgy foglalta össze a véleményét, hogy a mai fiataloknak saját nyelvük van és a használt kódszavakat nem érti. Christian Jasper diakónus viszont már hosszabb ideje jelen van a Facebookon és az Instagramon, s ő rámutatott, hogy a közösségi portálok nem ördögtől való dolgok. Úgy vélte, hogy az egyháznak és a papoknak minden csatornát ki kell használniuk az üzeneteik továbbítására és terjesztésére. Még azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy akár divattémákról is beszélgessenek a fiatalokkal, például elmagyarázzák, miért hordanak különleges ruhát.


Stefan Krause, a tábort szervező ügynökség vezetője közölte, hogy megpróbálják megmutatni a plébánosoknak, hogy miként működnek ezek a csatornák, mit tehetnek a közösségi oldalakon és hogyan vihetik át oda az értékeket. Első alkalommal működnek együtt egy püspökséggel és a kölni püspökség innovatív úttörő ezen a területen.

Andreas Püttmann politológus és egyházi szakértő hozzátette, hogy az mindenképpen jó, hogy az egyház megpróbál minden kommunikációs csatornát kihasználni. Az viszont kérdéses, hogy az amúgy is túlterhelt papoknak lesz-e idejük erre a közösségi tevékenységre. Radermacher erre úgy reagált, hogy a kevés idő nem lehet kifogás és akár a vasárnapi misékből is lecsíphető az az 1-2 óra, ami például egy YouTube-videó elkészítéséhez kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bundasjezus #12
    Gyermekeim! Büszke vagyok rátok. Csak így tovább. Hirdessétek az igémet!
  • quatlander #11
    Mi ezzel a gond? Jézus is influenszer vót a maga idejében, sőt még csodákra is képes volt. 8) Hol vannak a papok, lelkészek hozzá képest. Cöhh :D
  • VolJin #10
    "Ha szereted Jézust, írd be komiba, hogy Ámen!"
    :-D :-D :-D
  • globint #9
    Itt egy "pap" influenszer:
    https://m.youtube.com/watch?v=qircJi-o_fI
  • ostoros #8
    Azért ne becsüld le az öregeket. Hetven éves öregasszony is van aki a Dáridó helyett a Forma 1-et nézi.
  • TokraFan #7
    Egyik "jobb" mint a másik...
  • Cat #6
    "Igazi véleményformálók lesznek. :)"
    Kistelepüléseken a mai napig azok.
  • fonak #5
    Európa missziós terület, ahogy mondani szokták. Persze a konkurencia is igyekszik, bár inkább a hívei bejuttatásával és szaporodásával.
  • M2 #4
    Iratkozz fel az első influenszer, Jézus csatornájára!

    Holnap: Rome első évad kibeszélő
    Aztán: Mit tenne ma Jézus?
    Később: Utcai trükkök ételekkel

    Nyomj a harangra a követéshez!
    Facebook oldal a napi megosztóknak napi áldással!
    Nyomj szívet ha Péter, nevető arcot ha Máté és mérges arcot, ha Júdás!
  • TokraFan #3
    "Úgy vélte, hogy az egyháznak és a papoknak minden csatornát ki kell használniuk az üzeneteik továbbítására és terjesztésére.

    Hogyne, téríteni tűzzel vassal ba*meg...Most, hogy öntökön lőtték magukat az iskolákba való bepofátlankodással, próbálkoznak ezzel. A probléma az, hogy a fiatalok nagytöbbségének semmi szüksége nincs erre a képmutató bagázsra, átlátnak a szitán mert tájékozottabbak és nyitottabbak a korábbi generációknál.

    Egyebekben, az egyházak már elég régen próbálkoznak a neten, nem látok a hírben újdonságot. Még ima-applikációjuk is van, és ha jól emlékszem, a pápának is van FB fiókja, más kérdés, hogy valószínűleg életében nem posztolt ki semmit önmagától, gyanítom, valami alkalmazottja kezelheti.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.05.14. 14:22:54