Berta Sándor

Az adatokhoz való hozzáférés a legfontosabb

Legalább is ezt az álláspontot képviselte az illetékes európai uniós biztos.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa a re:publica 2019 rendezvényen közölte, hogy a digitális világban tisztességre és piaci versenyre van szükség. Mindezt azonban azért nehéz megvalósítani, mert mindannyian túlbecsültük, hogy mennyire gyors lesz a fejlődés. Az ipari technológiai forradalom befolyásolja a barátságokat, a demokráciát, az államokat és azt is, hogy a társadalom miként alakul át. Ezeket a dolgokat nem lehet az online monopóliumok kezébe elhelyezni, hanem az embereknek maguknak kell meghatározniuk és demokratikus ellenőrzés alá vonniuk. A piaci versenyre vonatkozó joggal ez kreatív módon megtehető.

"A jövő szempontjából meghatározó lesz, hogy ki férhet hozzá az adatokhoz. Bárki elkészítheti és piacra dobhatja a leginnovatívabb terméket, ha közben nem fér hozzá az információkhoz, nem lesz sikeres. Az adatok éppen ezért nem kerülhetnek csak a nagy cégek kezeibe és ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk, gyorsan kell cselekednünk. Ott van például az Amazon, amely egyszerre piaci szereplő és biztosít helyet más szolgáltatóknak. E kettős szerepének köszönhetően a társaság hozzáfér olyan információkhoz, hogy milyen trendek vannak éppen a piacon. Ez nem tisztességes. Az Amazonnak etikai irányelvekhez kellene tartania magát és csak arról kellene gondoskodnia, hogy a kereskedőknek jó infrastruktúrájuk legyen, de nem kellene piaci szereplőnek lennie" - ecsetelte a politikus.


Margrethe Vestager kiemelte, hogy azért léptek fel eddig elsősorban az egyesült államokbeli óriáscégek monopóliumai ellen, mert a kínai vállalatok tisztességtelen piaci magatartásával kapcsolatban még egyetlen panasz vagy észrevétel sem érkezett hozzájuk. Ez többek között annak is köszönhető, hogy az ázsiai állam még nem annyira meghatározó, mint az amerikai vagy - Európában - az európai vállalkozások. Leszögezte, hogy amennyiben a kínai konszernek betartják az európai előírásokat, akkor nagyon szívesen látott piaci szereplők a kontinensen.

"Amikor öt évvel ezelőtt dolgozni kezdtem ebben a pozícióban, akkor még nem lehetett ezeket a folyamatokat ennyire világosan látni. Amennyiben azt akarjuk, hogy a demokráciánk jobb legyen, akkor most kell cselekednünk. Az algoritmusok területén mindenkinek, aki ilyen megoldásokat alkalmaz, felelősséget kell viselnie azok működéséért. Az algoritmusok nem lehetnek feketedobozok. Ugyanakkor fontos lenne, hogy az adatvédelem magától értetődő legyen. Frusztráló számomra például, hogy az okostelefonomon minden ilyen jellegű beállítást nekem kell elvégeznem. Egy olyan digitális asszisztensre lenne szükségem, amely mindezt automatikusan megteszi nekem. A magától értetődő adatvédelemig még hosszú út áll előttünk" - hangsúlyozta az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa.

A politikus arra kérdésre, hogy az európai uniós választások után is marad-e a pozíciójában, azt válaszolta, hogy elvileg mindegy, hogy ki viseli ezt a tisztséget, a fontos az, hogy a társadalom központi kérdései (klímaválság, a globális lábnyom csökkentése, a piaci verseny biztosítása) végre napirendre kerüljenek és folyamatosan előtérben legyenek. Ez sokkal fontosabb annál, minthogy ki a területért felelős európai uniós biztos. Ugyanakkor jelezte a dán kormánynak, hogy nagyon szívesen újra betöltené ezt a pozíciót a következő ciklusban is.

Vestager tavaly februárban azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió nem akarja megakadályozni a fúziókat, de a vadnyugati módszereket visszaszorítaná, hogy fennmaradjon a verseny, mert az IT-óriások mellett kis- és közepes vállalkozásokra is szükség van. Márciusban azt mondta, hogy a kontinenst érdekli az az innováció, amelyet a Facebook és az Amazon kínál jelenleg, de nem mindenáron, hanem humánus feltételek mellett. Áprilisban pedig ismertette az elképzeléseit, többek között azt, hogy új eszközöket vetne be az Amazon, a Facebook és a Google ellenőrzésére, elsősorban amiatt, hogy azok segítségével megakadályozható legyenek a piaci pozíciókkal való visszaélések. Szerinte az Európai Uniónak akár radikálisabb megoldásokon is el kellene gondolkodnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #5
    Az Amazon helyére rakjunk oda egy bevásárlóközpontot, mondjuk a Westendet. Képzeljük el ugyanezt:

    A Westend kiad üzlethelyiségeket, és a bérlőktől díjat szed. Viszont ezzel együtt minden tud róluk: milyen termékeket árulnak, azokból mennyit forgalmaznak, ezek mikor kelnek el (másodpercre pontosan). Az összes bérlőről látja ezt, szóval tudja, hogy az egyik bolt többet ad el azonos termékből, mint a másik, így meg tudja nézni az mit csinál jobban. Ezek után jön a csavar: a Westend maga is kereskedő, és elad termékeket. MINDENT tud a konkurenciáról. Sőt, mivel óriáscég, azt is meg tudja tenni, hogy nagyobb mennyiségben rendel (olcsóbban), vagy akár saját maga gyártat, ha valami nagyon sikeres.

    Van aki szerint ez így normális lenne?
  • Sydra #4
    "a digitális világban tisztességre és piaci versenyre van szükség"
    Dehát az EU minden igyekezetével azon van, hogy ne jöhessen létre tisztességes piaci verseny. Minden intézkedés, amit ezen jelszavak keretében hoztak csak rontott a kisvállalkozások helyzetén, a nagyokat meg helyzetbe hozta.
  • end3 #3
    Amikor a multi globálisan a saját jövőjének biztosítását szervezi, - akár migráció szervezése, támogatása, vagy ugyanez más oldalról a nemzeti határok lebontásának - árán is, - az nem matek kérdése, hanem politika. (Gondolod, hogy a következő 100 év hasznait a szerencsétlen rabszolga kereskedelemben érintettek afrikai zsebére alapozzák? - Ezen komoly naivitás matekozni..., de az "agymosásra hivatkozás" is az, mert az is csak egy ("soros-féle") infobubi eredménye.)
  • Nos #2
    Az adatmonopóliumok létrejötte tényleg probléma, de hogy valakinek erről is a migráció jusson az eszébe??? Az illegális migrációban akkora lóvé lehet, amiért egy multi még csak meg sem fordul. Pár olasz, török, arab maffiózócsoport biztos szép vagyont rak össze belőle, de azért ez nem egy óriási pénz. Ezek az emberek olyan területről jönnek, ahol sokaknak az összvagyona sincs annyi, mint amerikában egy havi fizetés. Működik itthon az agymosás, a matek már kevésbé.
  • end3 #1
    Abszolút egyet lehet érteni az aggodalmaival. Pl. a Föld 8 milliárd lakosának személyes adatait nem kezelhetik, - megfelelő társadalmi kontroll nélkül, - pusztán monopolhelyzetben lévő magáncégek. Ráadásul úgy, hogy mindannyiuk az USA szilícium-völgyének lakói, és kötelességszerűen tartanak fenn adat-hozzáféréseket amerikai titkosszolgálati szervek felé, - a megfelelő haszon reményében pedig kiárusítják az általuk gyűjtött adatokat, akár terrorizmust rejtve támogató arab államoknak is. (Erről ugyan eddig semmit nem hallottunk, de az Európába irányuló népvándorlás szervezéséhez sokféleképpen járulhatnak hozzá, akár így is. - Ha eddig esetleg még nem történt meg, ezután ez is megtörténhet...) A "jó haszon reménye", azaz a harács, - ahogyan a fegyverkereskedelemben is, - felülírja még a háborús "hovatartozást" is.