5
 • Cat #5
  Az Amazon helyére rakjunk oda egy bevásárlóközpontot, mondjuk a Westendet. Képzeljük el ugyanezt:

  A Westend kiad üzlethelyiségeket, és a bérlőktől díjat szed. Viszont ezzel együtt minden tud róluk: milyen termékeket árulnak, azokból mennyit forgalmaznak, ezek mikor kelnek el (másodpercre pontosan). Az összes bérlőről látja ezt, szóval tudja, hogy az egyik bolt többet ad el azonos termékből, mint a másik, így meg tudja nézni az mit csinál jobban. Ezek után jön a csavar: a Westend maga is kereskedő, és elad termékeket. MINDENT tud a konkurenciáról. Sőt, mivel óriáscég, azt is meg tudja tenni, hogy nagyobb mennyiségben rendel (olcsóbban), vagy akár saját maga gyártat, ha valami nagyon sikeres.

  Van aki szerint ez így normális lenne?
 • Sydra
  #4
  "a digitális világban tisztességre és piaci versenyre van szükség"
  Dehát az EU minden igyekezetével azon van, hogy ne jöhessen létre tisztességes piaci verseny. Minden intézkedés, amit ezen jelszavak keretében hoztak csak rontott a kisvállalkozások helyzetén, a nagyokat meg helyzetbe hozta.
 • end3
  #3
  Amikor a multi globálisan a saját jövőjének biztosítását szervezi, - akár migráció szervezése, támogatása, vagy ugyanez más oldalról a nemzeti határok lebontásának - árán is, - az nem matek kérdése, hanem politika. (Gondolod, hogy a következő 100 év hasznait a szerencsétlen rabszolga kereskedelemben érintettek afrikai zsebére alapozzák? - Ezen komoly naivitás matekozni..., de az "agymosásra hivatkozás" is az, mert az is csak egy ("soros-féle") infobubi eredménye.)
 • Nos
  #2
  Az adatmonopóliumok létrejötte tényleg probléma, de hogy valakinek erről is a migráció jusson az eszébe??? Az illegális migrációban akkora lóvé lehet, amiért egy multi még csak meg sem fordul. Pár olasz, török, arab maffiózócsoport biztos szép vagyont rak össze belőle, de azért ez nem egy óriási pénz. Ezek az emberek olyan területről jönnek, ahol sokaknak az összvagyona sincs annyi, mint amerikában egy havi fizetés. Működik itthon az agymosás, a matek már kevésbé.
 • end3
  #1
  Abszolút egyet lehet érteni az aggodalmaival. Pl. a Föld 8 milliárd lakosának személyes adatait nem kezelhetik, - megfelelő társadalmi kontroll nélkül, - pusztán monopolhelyzetben lévő magáncégek. Ráadásul úgy, hogy mindannyiuk az USA szilícium-völgyének lakói, és kötelességszerűen tartanak fenn adat-hozzáféréseket amerikai titkosszolgálati szervek felé, - a megfelelő haszon reményében pedig kiárusítják az általuk gyűjtött adatokat, akár terrorizmust rejtve támogató arab államoknak is. (Erről ugyan eddig semmit nem hallottunk, de az Európába irányuló népvándorlás szervezéséhez sokféleképpen járulhatnak hozzá, akár így is. - Ha eddig esetleg még nem történt meg, ezután ez is megtörténhet...) A "jó haszon reménye", azaz a harács, - ahogyan a fegyverkereskedelemben is, - felülírja még a háborús "hovatartozást" is.