Berta Sándor

Francia­ország is bevezette a digitális adót

A francia parlament alsóháza megszavazta az ezzel kapcsolatos előterjesztést.

Ausztria után Franciaország is úgy döntött, hogy bevezeti az IT-óriásokra vonatkozó digitális adót. A Francia Nemzetgyűlés nagy többséggel - 55 igen és 4 nem szavazat, valamint 5 tartózkodás mellett - fogadta el a Bruno Le Maire gazdasági és pénzügyminiszter által benyújtott tervezetet, amely az olyan társaságokra vonatkozik, mint a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple. Éppen ezért GAFA-adónak is nevezik e társaságok kezdőbetűi után.

Az új digitális adó minden olyan óriáscéget sújt, amelyek digitális tevékenységből származó éves bevétele legalább 750 millió euró, míg Franciaországban több mint 25 millió euró. A kiszabott adó 3 százalékos, az online szerzett reklámbevételekre vonatkozik és visszamenőlegesen, január elsejétől hatályos. Bruno Le Maire az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Franciaország egyengeti a digitális adózás útját és biztos abban, hogy sokan fogják követni a példájukat. A francia kormány az idei esztendőre 400 millió euró plusz bevételt vár az új adótól.

Washington ugyanakkor diszkriminatívnak tartotta az adót az olyan nemzetközi vállalkozásokkal szemben, amelyek székhelye az Amerikai Egyesült Államokban van. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a múlt héten arra figyelmeztette Franciaországot, hogy nehogy bevezesse az új adót, mert annak "negatív következményei lehetnek a nagy amerikai technológiai vállalatokra és az azok szolgáltatásait használó francia állampolgárokra nézve".

Bruno Le Maire már tavaly decemberben bejelentette, hogy január elsejétől bevezetik a digitális adót, amelyből éves szinten 500 millió euró plusz bevételre tehet szert a költségvetés. Márciusban pedig ismertté vált, hogy az új adó 30 piaci szereplőt érinthet, köztük van az Uber, az Airbnb, a Booking.com és a Criteo nevű francia online reklámügynökség. Franciaország februárban komoly eredményt ért el, mert az Apple jelezte, hogy 500 millió euró adót fizet utólag, így pótolva be az elmúlt 10 évben elmulasztott kötelezettségeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!